Wien 18 – 22 april 2020

Vi njuter av två operor i världsstaden Wien. På berömda Wiener Staatsoper upplever vi Richard Strauss ROSENKAVALJEREN med Finlands-Svenska Operastjärnan Camilla Nylund i en av rollerna och Rossinis ITALIENSKAN I ALGER.

I Palais Auerberg får vi lyssna till Residenzorchester, en av Wiens bästa orkestrar med musik av W. A. Mozart och Johan Strauss samt sångsolister. På grund av Wien Marathon på söndagen den 19 april bor vi en natt på underbara Hotel Schloss Weikersdorf i Kurorten Baden bei Wien. Sedan bor vi 3 nätter på förstaklass Hotell Astoria i kvarteret intill Staatsoper och Kärtnerstrasse. Omfattande stadsrundtur. Guidning i Stadtslottet Hofburg och StadtPalais Liechtenstein. Utfärd till Eisenstadt och Rust med vinprovning och lunch.

Tillfälle för shopping och museibesök.

Givetvis äter vi också mycket gott och njuter av de österrikiska vinerna.

Reseledare: Lennart Stockblad.

Lördag 18 april  STOCKHOLM – WIEN

Avresa från Stockholm med Austrian/SAS direktflyg till Wien kl. 09.35 och ankomst till Wien kl. 11.50. Avgångar från Göteborg och Köpenhamn enligt separat överenskommelse. Buss och lokalguide väntar för färd till centrum och en guidad stadsrundtur på svenska. Vi ser bl.a. Kejsarslottet Hofburg, Wiener Staatsoper, Musikverein, slottet Belvedere, de många konstmuséerna och mängder av monumentalbyggnader vid den inre ”Ringen”. Rundturen avslutas i Baden bei Wien där vi bor på eleganta Hotel Schloss Weikersdorf 4**** som är pietetsfullt renoverat med vackra inredningar och bekväma rum i behagliga pastellfärger med dusch/WC, hårtork, telefon, TV, minibar, te/kaffekokare. Det finns en härlig swimmingpool för gästerna. Välkomstmiddag serveras i hotellets vackra slottsmatsal.

Söndag 19 april  UTFÄRD TILL EISENSTADT OCH RUST

Frukostbuffé på hotellet. För att undvika allt kaos i Wiens Centrum där Marathon pågår under förmiddagen och del av eftermiddagen så gör vi en vacker utfärd genom Burgenland. Vår svenska lokalguide möter oss vid hotellet och färden går först till Länshuvudstaden Eisenstadt där vi beundrar det praktfulla palatset där furstefamiljen Esterhazy en gång hade sitt residens fram till 1918. Det blir tid att flanera på huvudgatan med många vackra byggnader och även butiker.

Färden fortsätter och vi kommer in i det stora vindistriktet där vi kör genom vinodlingarna fram till den charmiga staden Rust vid Ungerska gränsen. Det blir lunch i en av de historiska vingårdarna och sedan får vi provsmaka några viner från trakten bl. a det berömda dessertvinet Beerenauslese (sauternes). Det blir tillfälle att köpa med sig direkt från vingården.

Vi vänder åter till Wien och inkvarterar oss på vårt förstklassiga Hotel Astoria 4****som ligger i kvarteren intill Staatsoper. Rymliga rum med bad/dusch/WC, hårtork, TV, minibar, te/kaffekokare, kassafack. Om hörnet på hotellet ligger den berömda gågatan Kärntnerstrasse som leder fram till Stephansdomen och Graben med sina exklusiva affärer med märkesvaror.

På kvällen går vi några minuters promenad till föreställningen på Wiener Staatsoper, där vi bjuds på Richard Strauss ROSENKAVALJEREN. Dirigent: Alain Altinoglu. Regi: Otto Schenk. I rollerna bl. a: Fältmarskalkinnan Camilla Nylund, Wolfgang Bankl, Sophie Koch, Chen Reiss.
Biljetter till parkett. Individuell promenad tillbaka till hotellet.

Måndag 20 april  Wien

Frukostbuffé och sedan möter vår svenska lokalguide för en kort promenad till Kejserliga Residenset Hofburg där vi får visning av de praktfulla kejsarvåningarna och skattkammaren med de storslagna Kejserliga kronorna och tiaror och andra värdefulla samlingar. Vi avslutar med gemensam lunch på typisk Wienerrestaurang.

Eftermiddagen fri för egna strövtåg, shopping, museibesök.

Vårt nästa besök på Wiener Staatsoper blir att höra Gioacchino Rossinis ITALIENSKAN I ALGER. Dirigent: Jean-Christophe Spinosi. Efter regi av: Jean-Pierre Ponnelle. I rollerna bl. a. Mickola Alaimo, Maxim Mironov, Marie-Nicole Lemieux, Paolo Rumetz.
Vi har parkettbiljetter. Individuell promenad från och tillbaka till hotellet.

Tisdag 21 april Wien

Frukostbuffé. På förmiddagen samlas vi för en kort promenad förbi Hofburg till det storslagna Stadtpalais Liechtenstein där vi får privatvisning på engelska av de makalösa salarna och salongerna med inredningar så man häpnar. Detta är furstefamiljen Liechtensteins privata palats i Wien och det är sällan visningar.

Ledig tid och kl. 16.45 promenerar vi för att äta middag på berömda restaurang Figlmüller som ligger ca 10-12 minuters promenad från hotellet.

Efter middagen åker vi med ett t-banetåg några stationer för att i vackra Palais Auersberg få lyssna till den förnämliga Residenzorchester som framför musik av W. A. Mozart och Johan Strauss där vi också får höra några sångare från Staatsoper. Fursten Auersberg var en stor musikälskare och bjöd på 1800-talet in flera av dåtidens kända kompositörer som gav privata konserter i palatset. Det var också här som Kejsarparet första gången visade att man höll i varandra när man dansade Wienervals.
Promenad tillbaka till hotellet på ca 15 minuter.

Onsdag 22 april HEMRESA

Frukostbuffé och utcheckning senast kl. 12.00 då bussen hämtar för att köra oss till flygplatsen. Tillfälle till Tax Free inköp och ev. lunch. Avresa med Austrian/SAS kl. 15.15 med landning på Arlanda kl. 17.30. Avgångstider till Göteborg och Köpenhamn enligt separata överenskommelser.
För intresserade finns det möjlighet att kl. 10.00 se morgonträning med musik på Spanska Ridskolan. Lennart följer med och var och en köper biljett vid entrén. 10 minuters promenad.

Resefakta

Resans pris: SEK 21.975

Tillägg dubbelrum för enskilt bruk: SEK 2.500

Allt detta ingår: Flygresa T/R Arlanda/Göteborg/Köpenhamn – Wien, flygtransfer och stadsrundtur.
1 övernattning på Hotel Schloss Weikersdorf, Baden bei Wien,
3 övernattningar på Hotel Astoria,
4 frukostbufféer,
2 middagar och 2 luncher inklusive måltidsdrycker.
2 parkettbiljetter på Wiener Staatsoper.
1:a parkettbiljett till konsert med Residenzorchester.
Visning av kejsarslottet Hofburg och Palais Liechtenstein, Utfärd till Rust inkl. vinprovning.
Svensk lokalguide.
Reseledning från Your Next Tour.