Vin- och tryffel i Piemonte, Italien. 13-17 september 2021.

Följ med oss till vackra Piemonte och smaka på regionens delikatesser. Eleganta Turin, regionens huvudstad, var Italiens första huvudstad efter nationens enande på 1860-talet. Quartiere Romano är den äldsta stadsdelen, grundad år 28 f.kr av Kejsar Augustus. Piemonte har en av Italiens största vindistrikt med berömda odlingar i Langhe, Monferrato och Gavi. Stor vikt läggs vid råvaror och här uppfanns Slow Food rörelsen i staden Bra, utanför Alba. Piemonte är mycket vackert med många slott, böljande kullar och vinodlingar. Turister från hela världen kommer till hit för att besöka de platser där de utsökta vinerna Barolo, Barbera, Nebbiolo och Dolcetto d’Alba produceras. Området är också känt för sin tryffel. I Alperna finns mycket fin skidåkning i området “Vintergatan” på gränsen till Frankrike.

Måndag 13 september    Stockholm-Milano

SAS lyfter kl 09.25 från Arlanda, andra avreseorter på förfrågan, och vi landar i Milano kl 12.05.  Här möter vår svensktalande guide oss. Resan till vårt den orten Gavi, och vårt hotell Villa Sparina, tar cirka 1,5 timme och en god lantlunch serveras på en lokal restaurang “en route”. Efter incheckning blir det lite egen tid innan vi möts igen för en gemensam aperetif som intas i hotellets antika vinkällare. Därefter serveras en härlig italiensk middag med regionala specialiteter och tillhörande utvalda viner.

Tisdag 14 september     Tryffel- och vinprovning på hotellets domäner

Efter frukost ska vi fortsätta att utforska vingården vi bor på och vi kommer också att få lära oss mer om Piemontes “guld” – tryffeln. Vi börjar dagen med ett föredrag om vinskördens olika faser och sedan åker vi, med traktor, till en plats i vingården där vi får vara med och skörda. All nödvändig utrustning delas ut på plats. Efter 2-3 timmars “arbete” i vingården tar vi oss tillbaka till hotellet där vi intar en lätt lunch innan vi ger oss ut på tryffeljakt. Tillsammans med specialutbildade hundar letar vi efter detta “guld” och vi kommer också att provsmaka denna läckerhet.

På kvällen serveras en 4-rätters middag på hotellet, givetvis med tryffeltema och goda viner.

Onsdag 15 september     Heldagsutflykt i Piemonte

Efter frukost denna dag ger vi oss ut på en härlig heldagsutflykt i Piemonte och besöker Vindistriktet Langhe och dess huvudort Alba, som även är säte för områdets tryffelproduktion. Alba ligger 132 meter över havet och har ca 30 000 invånare och är en stämningsfull och vacker provinsstad och bra utgångspunkt för gastronomiska upplevelser. Här finns flera små lokala marknader med en trevlig kulinarisk stämning. Det är härifrån som bl a den kända chokladen Fererro Rocher har en av sina stora fabriker.

Andra viktiga platser i Lange är t ex Bra, Barolo och Barbaresco för att nämna några byar. Turister från hela världen kommer till hit för att besöka de platser där de utsökta vinerna Barbera, Nebbiolo och Dolcetto d’Alba produceras. Området är också känt för sin tryffel, och har som gammal tradition att välja lokala råvaror med stor omsorg. Det är ingen tillfällighet att Slow Food rörelsen startade i staden Bra.

Barolo ligger i hjärtat av vindistriktet som producerar vinet med samma namn. Byn ligger 300 meter över havet och har vacker utsikt över nejden. Slottet i Barolo, som byggdes på 1100-talet, ligger mitt i byn och hyser vinbutiken Enoteca Regionale, där man kan prova och köpa Piemontes bästa viner. Här finns även Barolos vinmuseum där de besökande får lära om Barolovinets historia.  Här äter vi lunch idag.

Vi kommer att göra fleras stopp under dagen, först i staden Alba och sedan hos några olika vinproducenter – tex  Gigi Rosso. Vi besöker också vingården Fontanafredda vars viner också säljs i Sverige. Det blir rundvisning och vinprovning.

Tillbaka till vårt hotell sen eftermiddag och efter lite vila serveras en gemensam middag i hotellets restaurang.

Torsdag 16 september     Halvdagsutflykt med tema ost och grappa

Efter frukost blir det en kortare utflykt i trakterna kring Villa Sparina med besök och provsmakning hos en ostfabrikant specialiserad på lokala, traditionella ostar.Vi hinner även med ett besök på ett Grappa-destilleri i trakten

Lunch intas på lokal trattoria i trakten, och på eftermiddagen blir det en rolig matlagningsaktivitet på hotellet och sedan gemensam avslutningsmiddag

Fredag 17 september      Hemresa.

Frukost och utcheckning. Vi beger oss mot flygplatsen i Milano strax före 09.00 och SAS avgår kl 13.00. Vi landar i Stockholm 15.40.

Resefakta

Resans pris: Pris kommer.