Opera i Aix en Provence, Verdis storverk FALSTAFF och Mozarts FIGAROS BRÖLLOP på Théâtre de l’Archevéché. Vi bor i Aix en Provence, huvudstaden i Provence, på  ett centralt belägethotell. Utflykt till Avignon där vi besöker Påvepalatset vars glanstid var på 1300-talet då påvedömet flyttade sitt hov hit från Rom. Vi besöker Les Baux de Provence, i Val d’Enfer med en annorlunda konst och musikupplevelse. Färden tar oss även till den romerska staden Arles där vi bl.a. beskådar den gamla amfiteatern. Vi besöker Fondation Vincent van Gogh i Arles och katedralen St. Thorphime som är ett av Sydfrankrikes finaste kloster.
Musikciceron Johan Molander mångårig medarbetare vid Kungliga Operan.

Fredag 9 juli         AVRESA TILL AIX EN PROVENCE

Avresa med direktflyg till Nice. Busstransfer till Aix en Provence, vi stannar och äter en sen och god lunch på vägen. Vi ankommer till vårt bekväma hotell i Aix Incheckning och välkomstmiddag.

Lördag 10 juli      AIX EN PROVENCE
Efter frukost blir det en 2-timmars stadsrundtur med buss och till fots, där vi tillsammans med lokalguide ser det viktigaste av stadens sevärdheter, och som avslutas med en lätt lunch. Därefter fri eftermiddag.
På kvällen upplever vi på Théâtre de l’Archevéché, Giuseppe Verdis komiska opera FALSTAFF, Kl. 21.00.
Operan, från 1893, baseras på Shakespeares komedier Muntra fruarna i Windsor och Henrik IV samt en del inslag ur En Midsommarnattsdröm.
Promenad till och från operaföreställningen.

Söndag 11 juli     AVIGNON/ Les BAUX/Aix en Pce
Efter frukost reser vi med vår buss och lokalguide till Avignon, den gamla Påvestaden vars glanstid var på 1300-talet då påvedömet flyttade sitt hov hit från Rom. Stadens hjärta domineras av det praktfulla Palais des Papes från 1300-talet (15.000m2), som byggdes av påvarna Benedictus XII och Clemens VI.
Ett Vatikanen i miniatyr! Stadsrundtur till fots i Avignons gamla stadsdelar, vi upptäcker kyrkor, museer och ”hotels particuliers”. Gemensam lunch på Brasserie Le Cyrano, en trevlig restaurang belägen mitt i folkvimlet vid Avignons träffpunkt La Place de l’Horlge, uppkallat efter det gotiska klocktornet ovanför stadshuset.
Därefter kör vi till Les Baux de Provence. Denna bosättning uppförd i kalksten ligger belägen längst uppe på ett bergskrön. Den bebodda stadsdelen, som till största delen stammar från 1500-talet, har smala gränder.  Den kusliga ”Ville Morte” (den döda staden) på toppens krön var ett medeltida fäste som blev berömt för sitt höviska hov.
Vi besöker den fantastiska kalkstensgrottan där vi upplever underbar musik till med bildspel som visar några av världens stora konstverk.
Kvällen fri för egen tid i Aix en Provence bland stadens alla restauranger.

Måndag 12 juli     ARLES/ Aix en Pce
Efter frukost gör vi en utflykt med buss till den romerska staden Arles där vi bl.a. beskådar den gamla amfiteatern i gamla stadens östra delar, den är väl bevarad och har plats för 20,000 personer i publiken. Den elliptiska amfiteatern byggdes av kepsar??? Hadrianus under första århundradet efter Kristus.
Vi besöker Musée Granet, Fondation Vincent van Gogh i Arles. Den tidigare Katedralen St. Thorphime är ett av Sydfrankrikes finaste kloster och är prytt med underbara stenhuggeriarbeten.  Här finns också minnen av van Gogh. Mitt i Arles på stadens torg finns även kaféet/restaurangen som blivit motivet för en av van Goghs mest kända tavlor. Lunch i Arles. Åter tillbaka till Aix.
På kvällen väntar Wolfgang Amadeus Mozarts revolutionära verk FIGAROS BRÖLLOP, Kl. 21.00, på Théâtre de l’Archevéché.
Premiär på Burgtheater i Wien 1786. Libretto av Lorenzo da Ponte efter Beaumarchais komedi som förebådade Franska Revolutionen.
Promenad till och från operaföreställningen.

Tisdag 13 julI      Aix en Pce /HEMRESA
Dags att ta farväl av Provence och resa tillbaka till Sverige. Buss till Nice och flyg hem.

RESEFAKTA

Pris kommer.