OPERA I SYDFRANSKA SOMMARNÄTTER
9 – 13 JULI

Opera i Aix-en-Provence, Rimskij-Korsakovs GULDTUPPEN på Théâtre de l’Archevéché och Monteverdis POPPEAS KRÖNING på Théâtre du Jeu de Paume i Aix. Vi bor i Aix-en-Provence, huvudstaden i Provence, på Le Concorde Hotel. Utflykt till Avignon där vi ser Påvepalatset vars glanstid var på 1300-talet då påvedömet flyttade sitt hov hit från Rom. Vi besöker Les Baux de Provence, i Val d’Enfer med en annorlunda konst- och musikupplevelse. Färden tar oss även till den romerska staden Arles där vi bl.a. beskådar den gamla amfiteatern. Vi besöker Fondation Vincent van Gogh i Arles. Katedralen St. Thorphime är ett av Sydfrankrikes finaste kloster. Reseciceron Niklas Lindblad, mångårig medarbetare vid Sveriges Radio/TV och Your Next Tour.

Torsdag 9 juli                             STOCKHOLM – NICE/ AIX-EN-PROVENCE
07.15 avresa med flyg till Nice där vi landar 10.15.

Vi reser med vår egen buss de 18 milen till Aix-en-Provence. Vi gör ett trevligt uppehåll för lunch och vinprovning på Chateau de Saint Martin Cru Classe. Väl framme i Aix-en-Provence checkar vi in på vårt trevliga och centralt belägna Hotel Le Concorde. På kvällen serveras en härlig välkomstmiddag på Bar le Grillon i närheten av hotellet.

Fredag 10 juli                             AVIGNON OCH LES BAUX
Efter frukost reser vi med vår buss och guide till Avignon, den gamla Påvestaden vars glanstid var på 1300-talet då påvedömet flyttade sitt hov hit från Rom. Stadens hjärta domineras av det praktfulla Palais des Papes från 1300-talet (15.000m2), som byggdes av påvarna Benedictus XII och Clemens VI. Ett Vatikanen i miniatyr! Stadsrundtur till fots i Avignons gamla stadsdelar, vi upptäcker kyrkor, museer och ”hotels particuliers”. Gemensam lunch på den trevliga restaurangen Le Moutardier du Pape.

Därefter kör vi till Les Baux de Provence. Denna bosättning uppförd i kalksten ligger belägen längst uppe på ett bergskrön. Den bebodda stadsdelen, som till största delen stammar från 1500-talet, har smala gränder.  Den kusliga ”Ville Morte” (den döda staden) på toppens krön var ett medeltida fäste som blev berömt för sitt höviska hov. Vi besöker den fantastiska kalkstensgrottan där vi upplever underbar musik tillsammans med enastående bildspel som visar verk av olika stora konstnärer, i år är det Salvador Dalí.

Åter tillbaka till Aix, eftermiddagen och kvällen fri för att upptäcka Aix på egenhand.

Lördag 11 juli                             ARLES
Efter frukost gör vi en utflykt med buss till den romerska staden Arles där vi bl.a. beskådar den gamla amfiteatern i gamla stadens östra delar, den är väl bevarad och har plats för 20,000 personer i publiken. Den elliptiska amfiteatern byggdes av kejsar Hadrianus under första århundradet efter Kristus. Vi besöker Musée Granet, Fondation Vincent van Gogh i Arles. Den tidigare Katedralen St. Thorphime är ett av Sydfrankrikes finaste kloster och är prytt med underbara stenhuggeriarbeten.  Här finns också minnen av van Gogh. Mitt i Arles på stadens torg finns även kaféet/restaurangen som blivit motivet för en av van Goghs mest kända tavlor.

Efter en trevlig lunch i Arles åker vi tillbaka till Aix.

Till kvällen upplever vi på Théâtre de l’Archevéché, Nikolaj Rimskij-Korsakovs GULDTUPPEN (Le Coq d’or) kl. 22.00. En rakbladsvass satir över enväldet och den ryska imperialismen. Kompositörens avsikt var att avslöja missförhållandena under tsarregimen. Operan blev uruppförd 1909 och blev omedelbart förbjuden, men togs snart upp på världens operascener och är sedan dess Rimskij-Korsakovs populäraste verk.

Dirigent: Aziz Shokhakimov
Regi: Barrie Kosky
I huvudrollerna: Dmitry Ulyanov, Sabine Devieilhe, Anderi Popov med flera.
Promenad till och från operaföreställningen.

Söndag 12 juli                            AIX-EN-PROVENCE
Efter frukost blir det en 2-timmars stadsrundtur med buss och till fots, där vi tillsammans med vår guide ser det viktigaste av stadens sevärdheter.

På eftermiddagen väntar Claudio Monteverdis POPPEAS KRÖNING, Kl. 15.00, (L’incoronazione di Poppea) på Théâtre du Jeu de Paume i Aix. Vi äter gemensam middag efter föreställningen.

Dirigent: Leonardo García Alarcón
Regi: Ted Huffman
I huvudrollerna: Jacquelyn Stucker, Jake Arditti, Fleur Barron med flera.

Promenad till och från operaföreställningen.

Måndag 13 juli                              HEMRESA
Dags att ta farväl av Provence och resa tillbaka till Sverige. Transfer till flygplatsen i Nice.

Då vi har ett kvällsflyg hem så tar vi sovmorgon idag för att kl 12.30 borda vår buss och åka till Nice. Under förmiddagen finns således tid för eventuell shopping samt lunch på egenhand.

I Nice får vi en guidad tur innan vi kl 17.00 intager en trevlig middag på Restaurant Ornato Kitchen Bar.

Kl. 20.55 avgår Norwegian mot Stockholm där vi landar kl 23.50.

Resefakta

Resans pris: 25 100:-

Tillägg dubbelrum för enskilt bruk: 3 100:-

Allt detta ingår: flygresa T/R Stockholm/Nice, busstransfer T/R Nice – Aix-en-Provence, 4 övernattningar på Hotel Le Concorde inkl. 4 frukostbufféer. 3 luncher, 3 middag, inkl. alla måltidsdrycker. Vinprovning.

Lokal svensktalande guide, utflykter och buss enl. program. Entrébiljetter enl. program. 2 biljetter operaföreställningarna. Reseledare från Your Next Tour.