UPPLEVELSERIK KRYSSNING
PÅ FLODEN RHEN OCH I SÖDRA HOLLAND MED M/S ROYAL CROWN!
Basel – Amsterdam 26 augusti – 3 september 2020

Följ med på en fantastisk resa på floden Rhen från Schweiz genom Frankrike och Tyskland till Holland ombord på m/s Royal Crown. Under färden med denna bekväma och lyxigt inredda flodkryssare bjuds vi på de mest utsökta komponerade rätter tillsammans med viner från regionerna vi passerar igenom. Vi gör också många strandhugg med guidade rundturer, kulturhistoriska besök och tillfälle till provning av såväl Rhenviner som Alsaceviner. Dessutom bjuds vi på musikaliska salonger ombord med operasångarparet Alexandra Büchel och Fredrik Zetterstöm tillsammans med deras eminente ackompanjatör Love Derwinger. Reseciceron är Johan Molander med erfarenhet av tidigare Rhen kryssningar med Royal Crown. Johan är dessutom mångårig medarbetare vid Kungliga Operans regiavdelning.

Onsdag 26 augusti  STOCKHOLM – BASEL

Vi flyger från Stockholm/Köpenhamn till Basel där vi går ombord på m/s Royal Crown vid 16-tiden och hälsas välkomna med en drink. Vi kan sedan installera oss i våra lyxigt inredda hytter med välutrustade badrum – här finns såväl hårtork som frottébadrockar. Vi hinner också bekanta oss med fartygets smakfullt inredda salonger innan den första av många eleganta måltider serveras i matsalen. Vårt fartyg m/s Royal Crown lämnar Basel kl. 17.00 och stävar mot Strasbourg dit vi anländer under natten.

Torsdag 27 augusti  STRASBOURG/ OBERNAI

Efter frukost beger vi oss på en kortare stadsrundtur med buss kring staden som ibland kallas ”Europas vägkorsning”, belägen mitt emellan Paris och Prag. Huvudstaden i Alsace införlivades med Frankrike redan under Ludvig XIV på 1600-talet, men har under långa perioder även tillhört Tyskland. Belägen precis på gränsen mellan de två länderna, förenar Strasbourg av i dag den franska och den tyska kulturen med internationell kryddning – staden är inte bara EU:s andra hemstad, den tillhör också Unescos världsarv.

Sedan kör vi till Obernai som har smeknamnet “Plus Beaux Détours de France” (en av de vackraste sevärdheterna i Frankrike). Staden ligger vid norra änden av ”Route des vins”.  Obernai, som ligger strax utanför Strasbourg i regionen Alsace, har anor från romartiden. En av stadens historiska byggnader är Halle aux Blès, en spannmålshall från 1500-talet som nu är ett affärscentrum. Dessutom den nygotiska Église St. Pierre-et-St-Paul mitt i staden. Det blir även vinprovning av de härliga Alsacevinerna. Därefter lite tid på egen hand i den förtjusande lilla staden. På sidogatorna står korsvirkeshus från renässansen och medeltiden. Walt Disney fick flera idéer till exteriörerna i sina filmer från denna trakt av Alsace.  Vi är tillbaka på m/s Royal Crown lagom till lunch.

Vi lägger ut kl. 13.00 mot Karlsruhe dit vi anländer under den tidiga kvällen. Kl. 18.00 bjuder kaptenen in till välkomstcocktail.

Fredag 28 augusti  KARLSRUHE – BRUCHSAL

Efter frukostbuffén kör vi med vår buss till det sagolika barockslottet Bruchsal där vi får uppleva lite historia om bl. a. den tidigare Storhertigfamiljen av Baden. Slottet uppfördes av Furstbiskopen av Speyer år 1720 och vid byggandet anlitades dåtidens förnämsta byggmästare och konstnärer. Mittsektionen domineras av den praktfulla trapphallen som ritades av den store Balthasar Neumann och dekorerades av Feuchtmayer och bröderna Zick.

Vi får visning av de rikt dekorerade salarna och salongerna där Storhertigfamiljen av Baden ofta vistades under sommartid för att komma bort från officiella plikter på slottet i Karlsruhe. Prinsessan Victoria av Baden blev Sveriges Drottning vid giftermål med Kung Gustaf V.
Vi vänder tillbaka till fartyget för lunch och kl. 13.00 lämnar vi Karlsruhe seglar vidare mot Wiesbaden där vi anländer kl. 21.00.

Lördag 29 augusti  WIESBADEN

Wiesbaden är en av Europas främsta kurorter med ett fashionabelt sällskapsliv i en mycket vacker stad. Hit har kungligheter och adel och mängder av kulturpersoner sökt sig i flera århundraden för att njuta av de varma källorna där redan romarna utnyttjade vattnets helande krafter. År 1774 valde kurfurstefamiljen Nassau-Usingen Wiesbaden som sitt residens. Åren 1892–1894 uppfördes Hessisches Staatstheater i nyrenässans och nybarock för Kejsar Vilhelm II.

Under förmiddagen gör vi, tillsammans med en lokal guide, en stadsrundtur med buss på ca 2 timmar där vi får se de viktigaste sevärdheterna bl.a. det praktfulla Kurhaus.

Avfärd kl.13.00 mot Koblenz och lunch ombord.

Under eftermiddagen passerar vi den ombesjungna Lorelei-klippan, som lämpligen beskådas från en skön liggstol på fartygets rymliga däck. Enligt sägnen satt sjöjungfrun Lorelei på den 132 meter höga klippan och förtrollade sjöfararna med sin sång så att de sögs in i strömvirvlarna i den trånga passagen och gick i kvav. Många romantiska borgar och slott kommer att passera revy medan vårt fartyg glider längs floden. Kl. 18.00 angör fartyget Koblenz. Staden ligger där floderna Mosel och Rhen möts.

Söndag 30 augusti  KOBLENZ

Efter frukost. Guide möter för att göra en intressant promenad i ”gamla stan” där vi ser många vackra hus och gränder. Under Nero Claudius romerska fälttåg i Germanien år 9f.Kr anlades en befästning där floderna Mosel och Rhen flyter ihop. Den fick namnet Castellum apud Confluentes, “befästningen vid sammanflödet”, och här växte staden fram. Under trettioåriga kriget var staden både kontrollerad av svenska och franska trupper. Därefter fri tid för egna upptäckter i staden. Åter till fartyget för trevlig lunch. Avgång kl. 13.00 mot Arnhem dit vi anländer under natten.

Måndag 31 augusti  ARNHEM/KRÖLLER MÜLLER MUSEET

Staden Arnhem i provinsen Gelderland är känd för den misslyckade militära operationen med kodnamnet ”Market Garden” i slutskedet av andra världskriget. Syftet var att säkra bland annat bron över Rhen i Arnhem, något som beskrivs i Cornelius Ryans bok ”A Bridge Too Far” (”En bro för mycket”), som också har filmats. Staden omnämndes redan år 893 som Arneym eller Arentheym. Namnet syftar troligen på de många örnar som på den tiden fanns i området. Man har emellertid hittat arkeologiska bevis för att här har funnits boplatser långt tidigare. Den nuvarande staden Arnhem grundades 1233. Sedan intogs staden av fransmännen i flera omgångar innan den på 1800-talet blev en pittoresk tillflyktsort för många välbärgade plantageägare från de asiatiska kolonierna. 1940 invaderade tyskarna Holland och i april 1945 befriades Arnhem av kanadensiska soldater. Vi gör en utflykt till Kröller-Müller-museet, som har världens näst största van Gogh-samling. Efter lunch ombord kan vi på egenhand göra en spännande stadspromenad i Arnhem. På kvällen äter vi ytterligare en utsökt middag ombord. Fartyget ligger kvar över natten.

Tisdag 1 september  ARNHEM-AMSTERDAM

Kl. 7.00 avseglar fartyget mot Amsterdam. En hel dag på floden ”Neder-Rijn” och ”Rijn-Amsterdamkanalen”. Lunch och middag ombord. Kl. 21.00 är fartyget i Amsterdams hamn.

Onsdag 2 september   AMSTERDAM/HAARLEM

Denna morgon börjar med ett besök på Amsterdams Rijksmuseum. Rembrandts berömda målning ”Nattvakten” hänger här. Museet inhyser en av världens finaste holländska konstsamlingar med t.ex. målningar av Vermeer och Frans Hals. Andra kända konstnärer som finns representerade där är t.ex. Rubens och Goya. Vi äter lunch ombord på fartyget.
Efter lunch fortsätter vi landvägen över till välbevarade Haarlem, en av medeltidens mest betydande städer i Holland, känd också för sina blomsterodlingar. Staden har givit New Yorks Harlem sitt namn. Här besöker vi den gotiska kyrkan St. Bavo med sina vackra blyinfattade fönster och underbara målningar. Vi ser också det vackra torget i närheten och stadshuset från 1300-talet, innan vi går in i Frans Halsmuseet. Frans Hals var en av guldålderns förnämsta konstnärer.

Han var mest verksam i Haarlem. Hans ögonblicksbilder inspirerade många impressionister. Här finns t.ex. de flesta av hans grupporträtt. Vi återvänder till fartyget och kl. 18.00 bjuder kaptenen in till avskedscocktail och middag.

Torsdag 3 september  AMSTERDAM/HAAG – HEMRESA

Efter frukost tar vi adjö av m/s Royal Crown och hennes besättning och anträder hemresan. Vi gör en busstur till Hollands politiska huvudstad Haag. Staden har varit säte för Hollands Kungahus sedan 1831. Här finns en blandning av modern arkitektur och medeltidskyrkor. I Mauritshuis, som ingår i slottskomplexet, förvaras en ansenlig mängd förnämlig konst som ingår i de privata kungliga samlingarna. I Haag finns även FN:s Internationella domstol som har sitt säte i Vredespaleis.
Palatset bekostades av Andrew Carnegie1913 och de flesta länder har bidragit med utsmyckning av huset. Haag blev huvudstad 1586. Trevlig lunch i Haag.

Därefter till flygplatsen för incheckning och avresa.

RESEFAKTA

RESEFAKTA
Resmål: Kryssning på Rhen från Basel till Amsterdam. Resans längd: 8 dagar.
Pris per person, del i Royal Suite,  39 750:- Kabiner, 1 – 6. Tillägg Royal Suite för eget bruk vid förfrågan.

Pris per person. del i Premium-kabin 11, 14, 15 och 16. 33 500 :-. Tillägg kabin för eget bruk: 11 800:-

Pris per person, del i Delux-kabin, 29 250:-. Tillägg utsides hytt för eget bruk: 11 800:-

I priset ingår:
Flyg från Stockholm/Köpenhamn – Basel – Amsterdam – Stockholm/Köpenhamn.
Lyxkryssning med m/s Royal Crown, helpension (frukost, förmiddagskaffe/te, lunchbuffé, eftermiddagskaffe/te, middag, vickning: Till lunch och middag ingår vin och alkoholfria drycker. Guidade utflykter enligt programmet. Vänta inte för länge med bokning – tidigare resor med m/s Royal Crown har sålt slut mycket snabbt. Förändringar kan förekomma p.g.a. vattennivåer i floderna, valutakurser och bränsletillägg. Rederiets speciella bokningsregler gäller.

Livet ombord: Dagtid råder ledig klädsel. Glöm inte bekväma skor för utflykterna! Till middagarna klär man gärna upp sig lite; speciellt till kaptenens middagar (klänning, dräkt, kjol & kavaj för damerna, kostym för herrarna).
Ombord finns liten souvenirshop, bibliotek, salong, bar. Valuta att ha med: Euro. Vanliga kontokort accepteras. Resan publicerad 2019-11-13