UNDERBARA SKOTTLAND MED DESS FANTASTISKA KULTURUTBUD!
EDINBURGH/GLASGOW
9-13 MAJ 2019

Följ med oss till underbara Skottland och upplev utflykter till spektakulära platser med sagolika miljöer. Vi besöker Skottlands främsta museum, upplever MAHLERS SYMFONI NO 6 med Royal Scottish National Orchestra under ledning av
Thomas Søndergård i Usher Hall, njuter av Mozarts TROLLFLÖJTEN med Scottish Opera i Glasgow under ledning av
Tobias Ringborg och whiskeyprovning för den som vill.
Vi bor på ett femstjärnigt anrikt hotell i centrala Edinburgh.
Reseledare: Lisa Linder

Edinburgh – den skotska huvudstaden, är staden med arkitektur, historiska byggnader och säte för Skottlands parlament. Slottet Castle Rock har varit verksamt och bebott sedan bronsåldern. Det är lätt att förstå när vi ser slottets strategiska läge. Den medeltida gatan ”The Royal Mile” är genomfärdsgatan i det gamla Edinburgh som går från High Street till Canongate.

Glasgow – staden där man inte är rädd för att visa framfötterna inom historia och kultur. Glasgows stadskärna ligger på norra stranden av floden Clydes och har varit bebodd sedan före vikingarnas tid. Romarna invaderade området redan för 2000 år sedan.

Torsdag 9 maj 

Vi reser med direktflyg från Arlanda kl. 10.45 till Edinburgh. Ankomst kl. 12.00 lokal tid. På flygplatsen blir vi hämtade av buss och vår lokala resevärd Nicholas Merchant som kommer att vara med oss under hela vår vistelse. Vi åker till vårt anrika femstjärniga hotell, Principal i centrala Edinburgh och checkar in. Därefter tid att disponera på valfritt sätt.
Kl. 18.45 samlas vi på hotellet för en välkomstdrink och introduktion av vår resevärd Nicholas Merchant. En strålande välkomstmiddag serveras i hotellets flotta restaurang kl. 19.30.

Fredag 10 maj 

Efter frukost avgår buss från hotellet kl. 09.15 för färd mot Bowhill House som tillhör hertigen av Buccleuch och hans familj.
Vi får en guidad tur i denna fantastiska relativa okända egendom innehållande en stor och varierad samling av målningar, särskilt av Grand Tour målningar. Vi äter en gemensam lättare lunch på Bowhill.
Därefter reser vi vidare mot herrgården Arniston House. Vi får en guidad tur av denna 1700-tals herrgård av dess ägare Mrs Dundas Bekker och hennes dotter Henrietta. Byggnaden från 1726 uppfördes av den kände arkitekten William Adam och huset är fortfarande ägt av släktingar i rakt nedstigande led.
Det serveras Afternoon Tea på Arniston House innan det är dags att återvända till Edinburgh.
Kl. 19 är det dags att bege sig mot Skottlands enda femstjärniga konserthus Usher Hall för att kl. 19.30 njuta av Mahlers Symfoni No 6 med Royal Scottish National Orchestra under ledning av vår svenskbekante Thomas Søndergård tillika chefdirigent för Royal Scottish National Orchestra.
Buss tillbaka till hotellet efter konserten.

Lördag 11 maj

Efter frukost avgår buss kl. 09.45 från hotellet till Skottlands Nationalmuseum, Skottlands främsta museum som nyligen genomgått en stor renovering. Denna magnifika 1800-talsbyggnad med gjutjärn och glasatrium innehåller ett stort utbud av föremål som påminner oss om Skottlands historia och återspeglar även dess föreningar med Skandinavien. Lunch finns att köpa på plats.
Vi reser vidare mot Holyrood House (Palace) och Queen’s Gallery. Holyrood som är H M Queen’s officiella residens i Skottland. Efter en guidad tur i palatset finns det en chans att se några av skatterna från den kungliga samlingen i drottningens galleri.
Vi avslutar denna utflyktsdag genom att gå på en whiskeyprovning på Scotch Whiskey Experience. Vi får lära oss om blended whiskey och även provsmaka lite olika sorter. Den som inte vill vara med på whiskyprovningen kan gå till Edinburgh Castle, som ligger strax intill.
Därefter återvänder vi till hotellet och kvällen är fri för egna strövtåg.

Söndag 12 maj

Efter frukost sätter vi oss tillrätta på bussen som den här dagen ska ta oss de ca 10 milen till Glasgow.
Vi börjar vår dag i Glasgow med ett besök på Kelvingrove Art Gallery, ett av de största konstgallerierna i Storbritannien byggd 1901. Den innehåller verk från det antika Egypten till idag, verk av bl. a Charles Rennie Mackintosh, Sir Henry Raeburn, The Scottish Colorists och av impressionisterna. För den som önskar så kan man också besöka en gratis orgelkonsert kl. 13.00. Här finns ett café där man kan köpa en lättare lunch.
Vi reser vidare till Theatre Royal i Glasgow där vi kl. 15.00 ska få uppleva Mozarts TROLLFLÖJTEN. Dirigent är vår egen Tobias Ringborg.
Efter föreställningen äter vi en gemensam middag tillsammans med dirigent Tobias Ringborg på en restaurang i Musikkonservatoriets lokaler med en magnifik utsikt över Glasgow.
Efter middagen vänder vi bussen åter mot Edinburgh och ankommer till hotellet ca kl. 22.00.

Måndag 13 maj

Efter frukost och utcheckning från hotellet placerar vi vårt bagage i bussen och kl. 09.30 tar vi oss den korta resan till den Kungliga Botaniska Trädgården.
Förfriskningar finns att köpa i kaféet.
Kl. 12 åker vi mot flygplatsen och checkar in för hemfärd mot Stockholm med avresa kl. 15.10.
Ankomst på Arlanda beräknat kl. 20.10 (mellanlandning i Köpenhamn).

Resefakta

Resans pris: 19 950:-/person del i dubbelrum

Enkelrumstillägg: 4 500:-

Allt detta ingår:
Flyg tur och retur Arlanda-Edinburgh (från Köpenhamn på förfrågan)
4 nätter på 5-stjärnigt hotell
4 frukostbufféer
2 middagar inklusive måltidsdryck
1 konsertbiljett
1 operabiljett
Utflykter som anges i programmet
Busstransporter i enlighet med programmet
Afternoon tea, lättare lunch i samband med utflykter i enlighet med programmet
Lokal resevärd under hela resan
Reseledning från YNT