Bratislava

Nytt spännande resmål SLOVAKIENS HUVUDSTAD BRATISLAVA 20-23 mars 2019

*FULLBOKAD* Vi njuter av två operor i den gamla Habsburgska staden Pressburg – numera Bratislava.  Staden har en historisk operascen, Nationalteatern som är byggd i neorenässansstil och öppnades 1886 och ett nytt operahus som invigdes 2007. Vi besöker båda där vi får vara med om Mozarts COSI FAN TUTTE i gamla operahuset och Tjajkovskijs fantastiska klassiska balett SVANSJÖN i det nya operahuset. Stadsrundtur, rundvandring på Nationalmuseum. Besök på Schloss Rohrau och naturligtvis mycket god mat och dryck.

Reseledare: Magnus Kyhle

Onsdag 20 mars                      STOCKHOLM-WIEN/BRATISLAVA

Avresa från Stockholm Arlanda kl. 08:00 med flyg till Wien via München (utresa med flyg från Köpenhamn enligt särskild överenskommelse). Buss väntar för färd ca 44 km till Bratislava som ligger på gränsen mellan Österrike och Slovakien. Några kilometer innan gränsen är vi framme vid Schloss Rohrau som ägs av grevliga ätten Harrach, en av Österrikes tidigare ledande adelsfamiljer. Redan år 1524 kom slottet i familjens ägo och här finns oskattbara samlingar av konst, möbler, gobelänger, mattor och porslin. Vi får visning av huvuddelen av slottet. Gemensam lunch serveras på Schlosstaverne. Intill slottet finner vi också födelsehuset för Joseph Haydn 1732 och Michael Haydn 1737, som vi också besöker. Här finns mycket som minner om de båda berömda kompositörerna. Sedan fortsätter resan med bussen till Bratislava. Ingenstans i Centraleuropa är kontrasterna mellan olika politiska system och historiska epoker så närvarande som här. Inkvartering på vårt centralt belägna Radisson Blu Carlton Hotel.
På kvällen träffas vi för gemensam välkomstmiddag i hotellet flotta restaurang.

Torsdag 21 mars                                                              BRATISLAVA

Frukostbuffé och sedan möter engelsktalande guide oss för en rundtur till fots där vi bl. a besöker den gamla pietetsfullt bevarade stadskärnan med byggnader från medeltiden, barocken och rokokon. Efter rundturen väntar en lunch på en lokal restaurang. Eftermiddagen är sedan fri för egna strövtåg.

Till kvällen väntar Wolfgang Amadeus Mozarts COSI FAN TUTTE kl. 19.00 som ges på den gamla historiska operascenen och som ligger på gångavstånd från hotellet. Dirigent: Ondrej Olos, Regi: Marek Weiss och i rollerna ser vi bl a:
Fiordiligi: Jana Srejma Kacírková, Dorabella: Denisa Hamarová, Guglielmo: Aleš Jenis, Ferrando: Martin Gyimesi,
Efter föreställningen promenerar vi tillbaka till hotellet.

Fredag 22 mars                                                                BRATISLAVA

Frukostbuffé och därefter under förmiddagen besöker vi slottet och slottsområdet. I delar av slottet finns nu Slovakiens Nationalmuseum. Vår kunniga guide visar oss det viktigaste av sevärdheterna och sedan är dagen fri för egna strövtåg fram till kvällens föreställning i det nya operahuset.

Bratislavas nya operahus som invigdes 2007 är det stilrena betongvita operahuset som tog flera decennier att färdigställa och det ligger en bit utanför den gamla stadskärnan i ett relativt nybyggt område. Här träder man in i en överdådig ­salong. Scenen är utbyggd med långa ramper på sidorna som ger helt andra möjligheter än den traditionella scenlösningen på den gamla operan. Det ger en helt annan rymd och möjligheter för balettföreställningen av Tjajkovskijs SVANSJÖN.
Vi åker med buss till och från operan.

Lördag 23 mars                               HEMRESA WIEN-STOCKHOLM

Frukostbuffé och sedan utcheckning från hotellet. Bussen hämtar oss kl. 10.00 för färd till Wien för hemresan till Sverige. Direktflyget till Stockholm Arlanda avgår kl. 12:55 med ankomst kl. 15:15 (avgångstider för flyg till Köpenhamn enligt särskild överenskommelse).

RESEFAKTA

Pris per person i dubbelrum: 16 950: –
Tillägg för enkelrum: 3 500:-

Allt detta ingår: flygresa T/R Arlanda/Göteberg/Malmö/Köpenhamn – Wien. Busstransfer till och från Bratislava och till det nya operahuset. 3 övernattningar på Hotel Radisson Blu Carlton Hotel ****+, inkl. 3 frukostbufféer, 1 middag, 2 luncher, guidning av engelsktalande lokalguide, förekommande entréer, operabiljetter kategori A till föreställningarna på de båda operahusen i Bratislava. Resevärd från Your Next Tour