Berlin

Nibelungens Ring i sin helhet, denna nyuppsättning regisseras av den norskfödda Stefan Herheim. Den skotske maestron Sir Donald Runnicles ansvarar för den musikaliska ledningen av Richard Wagners epos på Deutsche Oper i Berlin. Medverkar gör två av våra internationella Wagnersångare Nina Stemme och John Lundgren. Några av de övriga rollerna görs av Siegmund: Branbon Javonovich, Sieglinde: Elisabeth Teige, Siegfried: Simon O’Neill. Vad kan bättre förgylla november med en operaresa till Tysklands huvudstad – Berlin. Överallt möts gammalt och nytt i staden som kan ståta med konstmuseer i världsklass. Historisk utflykt till Potsdam Fredrik den Stores sommarslott – en enastående rokokoskapelse. Besök på välkända Pergamonmuseet. Vi bor på femstjärniga hotell, Grand Westin på historiska Friedrichstrasse.
Resevärd från Your Next Tour.

Måndag 8 november      AVRESA

Avresa med flyg Stockholm/Arlanda el. Köpenhamn till Berlin. Vår svensktalande guide väntar på oss vid ankomst till Berlin och under transfern till vårt fina hotell gör vår guide en introduktion till staden. Turen avslutas vid det femstjärniga hotellet, Grand Westin på Friedrichstrasse, vårt ”hem” dessa dagar. Resten av eftermiddagen är fri. Här finns en mängd lockande butiker i Galleria Lafayette. Välkomstmiddag på hotellet.

Tisdag 9 november     BERLIN

Efter att ha lärt känna hotellets fina frukostbuffé är det återigen dags att träffa vår guide som kommer att visa oss ett Berlin under förvandling. Vi färdas med buss på stadens båda paradgator, Unter den Linden och Kurfürstendamm, passerar Brandenburger Tor och det nya Riksdagshuset och det mest kända monumentet, Gedächtniskirche. Stadens domkyrka är belägen vid Museum-Insel. På denna ö, omgiven av floden Spree, finner vi bl.a. Berlins kanske dyrbaraste konstskatt, Pergamonfrisen, vilken givit namn åt Pergamonmuseet, där vi också finner den berömda processionsgatan från Babylon med Ishtarporten i bl.a. blått kakel. Sedan tar vi oss till Berlins äldsta kärna, Nikolaiviertel, med rokokopalats och medeltida hus, återuppbyggt efter historisk rekonstruktion. Vi promenerar i de pittoreska gränderna till vår lunchrestaurang, Georgbrau som är en av Berlins typiska ”kneipen” och som även är ett bryggeri där man framställer sitt eget öl. Åter till hotellet på egenhand.

Till kvällen samlas vi för att höra Richard Wagners förspel till Nibelungens Ring:

RHENGULDET kl. 19.30 på Deutsche Oper. Wotan: Derek Welton.
Buss till och från operan.

Onsdag 10 november     BERLIN

Efter frukost har vi dagen fri för egna strövtåg. Vi rekommenderar att ni besöker bl.a. ett av Europas största varuhus KaDeWe på Tauentzienstrasse som är beläget nära Kurfürstendamm är alltid spännande. Här kan man med fördel inta lunch högst upp i delikatessvåningen! Efter lunch kan finns tid att ta del av Berlins otaliga museer och kulturcentrum.
Till kvällen samlas vi för att höra del två av Richard Wagners Nibelungens Ring:

VALKYRIAN kl. 18.00 på Deutsche Oper.
Brünnhilde: Nina Stemme, Wotan: John Lundgren
Buss till och från operan.

Torsdag 11 november      BERLIN /POTSDAM

Efter vår härliga frukost är det återigen dags för en utflykt. Denna dag åker vi till Potsdam, som ligger ca 25 kilometer sydväst om Berlins centrum. Det var i Potsdam som de allierade statsmännen Truman, Churchill och Stalin gjorde upp om Tysklands framtida öde vid den berömda konferensen sommaren 1945. Vi besöker slottet Cecilienhof, samt den vackra Sanssouciparken med Fredrik den Stores sommarslott – en enastående rokokoskapelse.  I Potsdam äter vi gemensam lunch. Därefter går bussen tillbaka till hotellet i Berlin.
Kvällen fri.

Fredag 12 november     BERLIN

Frukostbuffé på hotellet och därefter samlas vi i hotellfoajén för att sedan ta oss till Museum-Insel. Vi promenerar till det välkända Pergamonmuseet. Här finns bl.a. det berömda Pergamonaltaret, vilket restes år 180–159 f. Kr. till skyddsgudinnan Athenas ära. Därefter fritt.  Under eftermiddagen samlas vi till föreställningen som börjar kl. 16.00 för att höra del tre av Richard Wagners Nibelungens Ring: SIEGFRIED på Deutsche Oper.
Siegfried: Simon O’Neill, Vandraren: Ian Paterson. Brünnhilde: Nina Stemme.
Buss till och från operan.

Lördag 13 november     BERLIN

Frukostbuffé. Förmiddagen fri för egna aktiviteter, t.ex. shopping i gallerierna vid Potsdamer plats, Berlins nya centrum eller besök på museum.

Söndag 14 november     BERLIN

Frukostbuffé. Förmiddagen fri och tid för att vila och avkoppling inför eftermiddagens begivenhet. På eftermiddagen samlas vi för att höra den fjärde delen av Richard Wagners Nibelungens Ring: RAGNARÖK kl. 16.00 på Deutsche Oper.
Siegfried: Simon O’Neill. Brünnhilde: Nina Stemme.
Buss till och från operan.

Måndag 15 november     HEMRESA

Efter frukostbuffé finns det ytterligare lite tid för att se staden innan det är dags för att åka till flygplatsen och hemfärd.

RESEFAKTA

Pris kommer.