Venedig

SEPTEMBER I VENEDIG

VÄRLDENS MEST ROMANTISKA STAD

7–11 september 2020

Ingen stad i hela världen kan liknas vid Venedig. Egentligen är det ett under att den finns kvar. Venedig lever med sitt omringad av vatten och indelad i kanaler. Det låter nästintill som en saga när man hör beskrivningar av Venedig, där kanalerna fungerar som gator, som mötesplatser och transportvägar och inte minst – som arena för romantik i de långsamt glidande gondolerna.

Där får vi uppleva två av Verdis operor LA TRAVIATA och AIDA på Venedigs berömda operahus La Fenice. Dessutom uppleva en Konsert i ett av Venedigs många palats. Vi besöker också den enastående Teatro Olimpico i Vicenza, en 1500-talsteater som är helt unik och oerhört vacker. Stadsrundtur och måltider ingår.

Reseciceron Johan Molander.

Måndag 7 september UTRESA – VENEDIG

Flyg från Stockholm, (Köpenhamn på begäran) till Venedig. Vi bor på **** hotel som ligger i hjärtat av Venedig.

Vi äter en god välkomstmiddag.

 Tisdag 8 september VENEDIG                

Efter frukostbuffén är det dags att utforska Venedig. Denna fascinerande stad, som är byggd på 18 öar, har med sina kanaler och vattenvägar, historiska byggnader och med sitt rika folkliv förtrollat sedan urminnes tider. På förmiddagen gör vi en stadspromenad med engelsktalande guide. Vi börjar på Markusplatsen, som Napoleon kallade världens vackraste balsal, och studerar den fantastiska Basilika St. Marco med sin blandning av västerländsk och österländsk arkitektur. Här förvaras relikerna av St. Marcus som smugglades ut från Alexandria på 600-talet. Hela kyrkan är inredd med sagolika guldmosaiker på väggarna och kupolerna. Efter vår stadspromenad får vi äta en välbehövlig lunch tillsammans.

Eftermiddagen är fri tills vi gemensamt beger oss till operan.

Operahuset La Fenice – Fenix – byggdes 1792 som en av många privatägda teatrar i Venedig. 1836 eldhärjades teatern invändigt och 1996 förstördes teatern helt och hållet av ytterligare en brand. I dag är operahuset helt rekonstruerat till sin forna glans och har återuppstått som en äkta fågel Fenix.

Vi upplever Giuseppe Verdis LA TRAVIATA på La Fenice kl. 19.00.

Regi av Robert Carsen. Dirigent Stefano Ranzani.

I rollerna bl a:  Violetta: Claudia Pavone, Alfredo: René Barbera, Germont: Alessandro Luongo

Onsdag 9 september VENEDIG

Efter frukost åker vi båt genom kanalerna och upplever denna fascinerande stad från vattnet. Därefter får man på egen hand disponera dagen fram till det är dags för kvällens föreställning.

Passa på att besöka marknaden vid Rialtobron och kanske något av Venedigs många museer. Dogepalatset är överdådigt, och Guggenheimmuseet lockar säkert också med sin rika samling av 1900-talskonst. Accademia visar det bästa av den äldre venetianska konsten, och i palatset Ca’ Rezzonico kan man se minnen från Venedigs 1700-tal. Det intressanta Museo Correr vid Markusplatsen är ett f.d. kungligt slott från den tid när den venetianska republiken slutligen föll för Napoleon, som upprättade ett kortvarigt italienskt kungarike. Affärerna erbjuder förstås också många frestelser, mode och lyx. Venetianska spetsar är berömda, liksom karnevalsmasker som kan vara billiga turistsouvenirer eller konstfullt utformade i gammal konsthantverkstradition sedan 1700-talet. Venetianskt glas finns överallt, i sin klassiska praktfulla form eller som modernistiska skapelser. Venedig har sin variant av ”tapas”, cichetti, som lokalbefolkningen gärna intar med ett glas vin på barerna runt om i staden.

Kl. 19.00 börjar föreställningen av Giuseppe Verdis AIDA på La Fenice.

Regi av Mauro Bolognini. Dirigent: Francesco Ivan Ciampa.

I rollerna ser vi bl a: Aida: Roberta Mantegna, Radamès: Pietro Pretti, Amneris: Silvia Beltrami, Kungen: Mattia Denti

Torsdag 10 september  VICENZA & TEATRO OLIMPICO

Efter frukost åker vi båt till fastlandet för att bege oss till staden Vicenza och världskulturarvet Teatro Olimpico. Denna helt unika och mycket vackra teater ritades av den berömda arkitekten Andrea Palladio 1580 för stadens olympiska akademi, men han fick inte leva för att se sin skapelse färdigbyggd. Teatern byggdes i en slags klassisk grekisk stil, men var på sin tid också supermodern med färdiga perspektiviska konstruktioner som ger illusionen av ett oändligt djup. Vi äter lunch i Vicenza innan vi återvänder med buss och sedan båt till vårt hotell.

På kvällen får vi uppleva en konsert i ett av Venedigs många palats.

Fredag 11 september HEMRESA

Efter frukost checkar vi ut från hotellet och tar oss till flygplatsen för hemresa.

RESEFAKTA

I priset ingår:

Flygresa t/r Arlanda – Venedig (flyg från Köpenhamn enligt särskild överenskommelse)

Transfer till och från flygplatsen i Venedig.

4 nätter på **** hotel i Venedig,

4 frukostbufféer, 3 måltider inklusive måltidsdrycker.

Utflykter enl. program, 2 operabiljetter på parkett på La Fenice

1 konsertbiljett.

Pris: 23 990 kr

Enkelrumstillägg: 3 700 kr