Madrid

Operakonsert och konstresa till Madrid 13 – 17 december 2018 

*** TVÅ ÅTERBUDSPLATSER FINNS ***Vi gratulerar NINA STEMME till årets Birgit Nilsson pris. Nu får vi uppleva henne i en av Birgit Nilssons paradroller, Puccinis TURANDOT på Teatro Real.
På Auditorio Nacional de Música, upplever vi Ludvig van Beethovens SYMFONI NR 9 med Orquesta Sinfónica de Madrid, solister och kör.
Visning av Kungliga Slottet och konstguidning i Pradomuseet.

Madrid grundades på 800-talet under namnet Majrit som en liten morisk by med fästning. Staden blev ett politiskt centrum först när Filip II flyttade dit hovet 1561. Då fanns där knappt 10 000 invånare. I dag har Madrid 3 miljoner invånare och är Spaniens politiska, kulturella och industriella centrum.

Få städer kan mäta sig med Madrid ifråga om konstmuseer och konstsamlingar. Här finns det världsberömda Prado-museet från 1819, Museo Reina Sofia med 1900-talskonst, bland annat Picassos ”Guernica”, och den förnämliga samlingen i Museo Thyssen-Bornemisza. Det vackert renoverade operahuset, Teatro Real, som under de senaste tio åren har återtagit sin plats som en av Europas viktiga operascener. Därtill får vi uppleva ett par av Europas berömda Julmarknader, den stora på Plaza Mayor och den på Mercadillo del Cato vid huvudgatan Gran Via.

Reseledare Niklas Lindblad

Torsdag 13 december STOCKHOLM- MADRID

Vi flyger från Arlanda vid lunchtid.

Svensk lokalguide möter för bussfärd in till Madrid centrum och gör en kort orienterande rundtur innan vi checkar in på NH Collention Paseo del Prado, ett 1:a klass hotell med bästa tänkbara läge inom gångavstånd till såväl museer som shopping. Vi äter gemensam välkomstmiddag på hotellet.

Fredag 14 december MADRID

Efter frukostbuffé hämtas vi av buss och gör en stadsrundtur med vår svenska lokalguide som slutligen för oss till El Palacio de Oriente, det kungliga slottet, som för övrigt ligger intill operahuset. Slottets många magnifika inredningar i salar och salonger visas av vår svenska lokalguid. Den spanska kungafamiljen använder slottet vid officiella tillfällen och statsbesök. Vi äter gemensam lunch på en trivsam restaurang.

Därefter kör bussen till berömda Museo Prado, där vår guide har valt ut de viktigaste verken av bl. a Velazquez, Goya, El Greco, Picasso, Dalí, Rivera och många andra ur denna otroliga samling av över 6 000 konstverk. Eftermiddagen fri.

Buss hämtar och kör oss till AUDITORIO NACIONAL DE MÚSICA där vi upplever en orkesterkonsert kl. 20.00. Orquesta Sinfónica de Madrid; Ludwig van Beethovens SYMFONI NR 9 med solister och kör. Detta mästerverk blev hans sista fullbordade symfoni. Den komponerades under total dövhet, fullbordades 1824 och anses vara viktig för inledningen av romantiken. Buss tillbaka till hotellet.

Lördag 15 december EL ESCORIAL

Efter frukostbuffé gör vi en dagsutflykt tillsammans med vår lokalguide till slottet och klostret El Escorial som började byggas 1557 under kung Filip II och numera finns med på Unescos världsarvslista. Det tog 21 år att bygga slottet, klostret och basilikan, som sammanlänkas av gårdar och korridorer.
Här kan man beskåda de kungliga gemaken, mausoleet Panteón de Reyes där spanska kungar har begravts sedan Karl V:s tid, och klostret San Lorenzos praktfulla takmålningar och gobelänger.

Vi äter lunch på en trivsam restaurang, som serverar traktens specialiteter.

Efter lunch åker vi de 45 km tillbaka till Madrid och därefter fritt att använda eftermiddagen och kvällen till egna strövtåg och shopping.
Ett tips är att gå till Teatro de La Zarzuela. Denna speciella musikteater där man får uppleva den spanska ”operettkonsten”. Biljetter ordnas via hotellreceptionen.

Söndag 16 december MADRID

Efter att ha intagit frukostbuffé står dagen till förfogande att förslagsvis besöka de fantastiska julmarknaderna som vi har på promenadavstånd från hotellet och vi rekommenderar att besöka Museo Reina Sofia och/eller Thyssen-Bornemisza som båda ligger nära vårt hotell.

Buss hämtar senare för färd till Opera Teatro Real där vi kl. 18.00 skall uppleva Giacomo Puccinis TURANDOT i samarbete med Kanadensiska Operan i Toronto och Litauiska Nationaloperan.

Dirigent: Nicola Luisotti, Regi: Robert Wilson. I rollerna: Turandot: Nina Stemme , Calaf: Gregory Kunde, Liu: Yolanda Auyanet, Timur: Andrea Mastroni m.fl. Buss tillbaka till hotellet.

Måndag 17 december HEMRESA

Frukostbuffé och ett par timmar att disponera på egen hand innan vi kl. 11.00 har flygtransfer från hotellet för hemresa.

RESEFAKTA

Pris per person del i dubbelrum: 19.950:-

Tillägg dubbelrum för enskilt bruk: 2.500:-

Allt detta ingår: Flygresa T/R Arlanda-Madrid, 4 övernattningar med frukostbuffé på 1: a klass Hotel NH Collection Paseo del Prado, 1 middag och 2 luncher, måltidsdrycker ingår. Busstransfers, utfärder, entréavgifter, svensktalande guider enl. program.
Parkettbiljetter till 1 operaföreställning och 1 orkesterkonsert.

Turandot
Teatro Real