BUSSETO SAMT PARMA – KULTURHUVUDSTAD 2020.
6 – 10 oktober

Musik och delikatesser i Verdi-land

Vem tänker inte på lufttorkad skinka och parmesanost vid blotta omnämnandet av staden Parma i Italien? I trakten runt staden i Emilia-Romagna föddes inte bara den ljuvliga prosciutton och den läckra parmeggianon utan även den store operakompositören Giuseppe Verdi (1813–1901). I Parma får vi vara med om Verdis I LOMBARDI (”Lombarderna i första korståget”) och MACBETH samt Verdis ERNANI.

Vi besöker hans hemstad Busseto, som årligen har en Verdi-festival, en teater och ett museum som hyllar ”Bussetos svan”, dvs. Verdi. Vi besöker även hans födelseby Le Roncole, och Villa Verdi i Sant’Agata några kilometer utanför Busseto, där han bodde med sin älskade Giuseppina Strepponi. Reseledare är Lennart Stockblad.

Tisdag 6 oktober                STOCKHOLM – MILANO/ PARMA

På förmiddagen lyfter SAS mot Milano där vi landar kl. 12.05. Vi anländer med flyg till Milano och möts av buss som kör oss de 126 km till Parma. På vägen till Parma stannar vi upp vid floden Po och intager lunch tillsammans. Vi besöker den vackra Villa Verdi, där han levde med Strepponi från 1851 till sin död.

I Parma checkar vi in på fyrstjärniga Hotel Novotel. Staden Parma i regionen Emilia-Romagna har omkring 175 000 invånare och är känt för sin livsmedelsindustri och hyser också EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet (EFSA). Staden ligger vid floden Parma, som är en biflod till Po. Parma har inte bara ett stort antal kyrkor utan även den berömda fotbollsklubben Parma FC.

Välkomstmiddag på närbelägen trevlig restaurang.

Onsdag 7 oktober              PARMA        

Dagen ägnas åt sightseeing i Parma. Några av stadens 60-tal kyrkor bör definitivt ses, t ex den äldsta som är Parmas katedral i romansk-bysantinsk stil och vars kupol pryds av Antonio da Correggios freskmålning ”Marias himmelsfärd” (som dock är rökskadad). Correggio-fresker kan också beundras i San Giovanni Evangelista-kyrkan. Parmas vackraste renässanskyrka från 1500-talet anses Madonna della Steccata vara. Flera av hertigarna av Parma ligger begravda där. Vi besöker även Teatro Farnese, byggd på 1620-talet och nyligen restaurerad. Teatern ligger vid det forna hertigpalatset La Pilotta. Parma upphöjdes 1545 till ett eget hertigdöme av påven Paulus III, som gav det till sin son Pier Luigi Farnese. På medeltiden var Parma en viktig station för pilgrimer som vallfärdade från norra Europa till Rom. Värt att nämna är att Arturo Toscanini, ansedd som den tidens störste dirigent, föddes i Parma 1867. Casa Toscanini, där han föddes men inte bodde särskilt länge, finns att se.

Vår rundvandring avslutas med lunch.

Till kvällen upplever vi Giuseppe Verdis MACBETH i St. Fransisco del Prato Chiesa i Parma, kl. 19.00.

Torsdag 8 oktober             BUSSETTO, LE RONCOLE SAMT PARMA

Dagen går i grönt – det vill säga handlar om Verdi (som ju betyder gröna på italienska). Vi åker till Giuseppe Verdis födelseby Le Roncole och den närmaste staden Busseto, som ligger 4 mil nordväst om Parma. 1863 skrev Verdi: ”Jag var, jag är och jag förblir en enkel bonde från Roncole.” Hans far var emellertid värdshusvärd och drev en speceriaffär. De ägde lite land och var inte direkt utfattiga. När unge Giuseppe började sin musikutbildning fick han mycket stöd och hjälp av Antonio Barezzi, vars dotter Margharita blev Verdis elev och sedermera hans första hustru. Verdi höll sin första konsert i Barezzis hem 1830. Vi besöker Casa Barezzi i Busseto som i dag är ett museum. Vi besöker också Teatro Verdi, som ligger i fästningen La Rocca, byggdes 1868 trots Verdis motstånd. Han ansåg att ortsbefolkningen hade lagt sig i hans privatliv och att teatern var ett värdelöst projekt och dessutom för dyrt. Han vägrade komma till invigningen, men donerade trots allt pengar för att teatern skulle kunna färdigställas. Nyligen restaurerad och moderniserad står likväl Teatro Verdi där som en hyllning till stadens store son. På Giuseppe Verdi-museet i Busseto kan man se minnessaker från tonsättarens 27 operor. Om tid ges besöker vi Palazzo Orlandi, där Verdi bodde 1849–51 med sopranen Giuseppina Strepponi – de gifte sig inte förrän 1859 och skandalen var total eftersom hon dessutom hade flera ”oäkta” barn från tidigare förhållanden. I Palazzo Orlandi komponerade Verdi operorna ”Luisa Miller”, ”Stiffelio” och ”Rigoletto”. Innan vi avslutar besöket här så äter vi lunch på den kända restaurangen Due Foscari.

Verket I Lombardi byggder på Tommaso Grossis dikt I Lombardi alla prima crociata. Ämnesvalet skapade problem eftersom det förekom ett dop på scenen, och Milanos ärkebiskop hävdade att detta var att vanhelga ett av kyrkans sakrament.
Då Verdi var i Paris 1847 anmodades han att skriva en opera. Han hade ont om tid och skrev om I Lombardi, som försågs med en ny fransk text med en delvis förändrad handling och fick namnet Jerusalem.

Till kvällen upplever vi Giuseppe Verdis I LOMBARDI Teatro Regio di Parma kl. 19.00.

Fredag 9 oktober   LANGHIRANO, TORRECHIARA, SABBIONETA och PARMA

Vi gör i dag en utflykt till Langhirano, 20 km söder om Parma, som är huvudort för framställning av den berömda Parma-skinkan. Här finns till och med ett museum tillägnat prosciutton. Nära Langhirano ligger slottet Torrechiara, byggt på 1400-talet av Pier Maria II Rosso, greve av San Secondo. Han byggde det inte bara som en fästning utan som ett hem för sin älskarinna Bianca Pellegrini. Här finns den magnifika salen Camera d’Oro (Guldrummet) som inreddes för henne. I anslutning till slottet ligger vår lunchrestaurang Taverna del Castello, en välrenommerad restaurang där man i mån av tid kan avnjuta traktens delikatesser: Parma-skinka och parmesanost, men även culatello (en ytterst delikat skinkvariant), bomba di riso, torta fritta, buzeca (komage) och stracotto (Chiantibräserat nötkött) – allt går utmärkt att skölja ner med lokala, lätt mousserande Lambruscoviner. I och omkring Parma finns museer tillägnade i stort sett allting: prosciutto, parmeggiano, salami, tomater, parfym, mineraler, historia och konstmuseet Galleria Nazionale.

På eftermiddagen reser vi några mil norr om Parma till den intressanta renässansstaden Sabbioneta som tillsammans med Mantua ingår i UNESCO:s världsarv sedan 2008. Sabbioneta är framförallt känd för sin Teatro all’Antica, byggd omkring 1590, och för sitt judiska ghetto där tryckaren Tobias Foa 1567 startade ett hebreiskt tryckeri, som emellertid fick läggas ner efter att ha publicerat några antikristna böcker. Mantua (30 km bort) byggdes ovanpå de romerska resterna, medan Sabbioneta skulle bli en renässansens idealstad under hertigen Vespasiano Gonzagas beskydd. Det rätlinjiga gatunätet och arkitekturen bär tydliga spår av tidens stadsplaneringstankar.

Buss tillbaka till hotellet i Parma.
Till kvällen upplever vi Giuseppe Verdis ERNANI. Teatro Regio di Parma kl. 19.00.

Lördag 10 oktober HEMRESA           

Efter frukost bär det av mot Milano och vårt flyg avgår 12.55 och landar Stockholm 15.35.

Resefakta

Resans pris: 26 115:-

Tillägg dubbelrum för enskilt bruk: 3 510:-

Allt detta ingår: flygresa T/R Stockholm – Milano, busstransfer T/R Milano – Parma, 4 övernattningar på fyrstjärniga Hotel Novotel inkl. 4 frukostbufféer. 4 luncher, 1 middag, inkl. alla måltidsdrycker.

Svensktalande guide, utflykter och buss enl. program. Entrébiljetter enl. program. 3 biljetter på parkett till operaföreställningarna.