Gods och trädgårdar i vackra Yorkshire, 18-23 juni 2021.

Englands största grevskap Yorkshire i nordöstra delen av landet med kust mot Nordsjön har mycket att erbjuda oss som är intresserade av magnifika slottsliknande hus i Downton Abbey-stil och parkliknande trädgårdar. Vår utgångspunkt är den gamla kurorten Harrogate och härifrån gör vi våra dagliga utflykter i grevskapet. Vi besöker bland annat Saltaire, Harlow Carr, Bowes Museum, Fountains Abbey och Newby Hall samt staden York med den majestätiska katedralen och historiska centrum. Vi bor på ståtliga Majestic Hotel Harrogate.

Vår eminente värd i Yorkshire är Nicholas Merchant, välbekant för tidigare Your Next Tours resenärer. Reseledare från Your Next Your.

Fredag 18 juni          Utresa-Manchester/Harrogate

Vi flyger direkt till Manchester från Arlanda och möts där av vår engelsktalande guide Nicholas Merchant som är expert på ”country life”, Gårdar och Herresäten, antikviteter, musik och opera. Med vår reserverade buss färdas vi österut mot Yorkshireslättens jordbrukslandskap. På vägen besöker vi Harlow Harr, ett himmelrike för trädgårdsentusiasten. Harlow Harr är en av fem offentliga trädgårdar som ägs och drivs av Det Kungliga Trädgårdsförbundet, Royal Horticultural Society. Här finns bland annat örthagar, skogslandskap, rosenträdgårdar, perennområden, doftande blomhagar och öppna parkanläggningar. Lunch på egenhand på Harlow Harr innan vi åker vidare mot kurorten Harrogate där vi checkar in på flotta Majestic Hotel.

Senare på eftermiddagen samlas vi för en välkomstdrink och då kommer vår värd Nicholas ge en introduktion till upplevelserna som väntar oss. På kvällen äter vi välkomstmiddag tillsammans i hotellets restaurang.

Lördag 19 juni          Fountain Abbey & Newby Hall

Efter frukost tar vår buss oss till Fountain Abbey, en av de vackraste landskapsträdgårdarna i Europa. Fountain Abbey är med på listan över världskulturarv och är unik i sitt slag. Här knyts historiska trådar: mitt i 1700-talsträdgården finns lämningar av ett 1100-talskloster som övergavs då Kung Henrik VIII bröt med påven i Rom på 1500-talet.

Vi åker vidare till Newby Hall där vi blir serverade en härlig lunch. Newby Hall är ett ståtligt hus från sent 1600-tal, fortfarande i familjen Comptons ägo, och med en magnifik samling föremål införskaffade av en förfader till de nuvarande ägarna. Huset blev tillskrivet Sir Christopher Wren, arkitekten bakom St. Paulskatedralen i London. Inredningen här är också gjord av Robert Adam, möblerna av Thomas Chippendale och samlingen av antika skulpturer anses vara unik i världen. Vi utforskar de prisbelönade Newbys trädgårdar, anlagda av Mr Comptons farfar på 1930-talet. Mest kända och beundrade är de dubbla rabatterna med perenna växter, som sträcker sig 200 meter från huset till floden Ure. På sidorna finns ett flertal ”uterum”, som var och ett har sitt eget blomstertema.

Vi åker tillbaka till hotellet där resten av eftermiddagen är fri för egna upplevelser innan vi äter middag tillsammans på kvällen.

Söndag 20 juni          Yorkshire Dales & Bows Museum

Efter frukost håller Nicholas ett kort föredrag om dagens utflykter. Sedan tar vår buss oss genom Yorkshire Dales, ett enastående vackert landskap i orörd natur. Det här är ett romantiskt England i miniatyr: Gröna mjuka kullar, långa stenmurar lagda för hand, trädgrindar, porlande små älvar och stenhus längs de smala vägarna.

Vi åker till den lilla byn East Witton där vi äter en traditionell lunch tillsammans på Blue Lion. Efter lunch tar vi oss till byn Barnard Castle och till Bowes Museum med sin erkända konstsamling. Tronande i vidden av hedar och kullar står detta franska slott, byggd av John Bowes, en förfader till drottningmodern Mary. Han skapade museet tillsammans med sin franska fru, för att där husera en av de finaste konstsamlingarna i Storbritannien. Samlingen innehåller verk av bland andra El Greco, Pittoni, Goya och Canaletto samt en stor samling dekorativ konst som keramik, textil och tapeter.

Vi åker tillbaka till hotellet där resten av eftermiddagen är fri för egna upplevelser innan vi äter middag tillsammans på kvällen.

Måndag 21 juni          York & Fairfax House

Vi börjar som vanligt dagen med stor engelsk frukost och åker sedan till York, vars stadsmur dateras från år 71 e.Kr. York är en av Englands äldsta städer – den var redan en stad när romarna kom. Vårt besök inkluderar den stora gotiska katedralen och vår promenad längs de medeltida gatorna ger oss inblick i stadens kultur och historia. Lunch på egen hand.

Efter lunch besöker vi Fairfax House. Under 1700-talet var York ett socialt nav och en mötesplats för aristokratin, prästerskapet och domstolarna och de noble familjerna hade egna stadshus där de bodde. Fairfax House är en sådan lämning, ett minne av en annan tid. Huset ägdes av den ädla familjen Fairfax och har unika italienska stuckaturer och exceptionella samlingar av engelska möbler.

Vi åker tillbaka till hotellet där vi äter middag tillsammans.

Tisdag 22 juni          Hepworth Museum & Yorkshire Skulpturpark

Efter frukost beger vi oss mot Wakefield och Hepworth Art Gallery som är ett av Storbritanniens nyaste gallerier med verk dedikerade Dame Barbara Hepworth. Hon är en av landets största skulptörer och hennes strängt abstrakta skulpturer i slät brons exemplifierar modernismen. Ett av hennes verk står vid FNs huvudkvarter i New York och som ett minnesmärke över Dag Hammarskjöld. Museet är nytt och innehåller också utställningar av aktuella konstnärer av i dag.

Vi äter lunch tillsammans under dagen.

Eftermiddagen spenderar vi i Yorkshire Skulpturpark. Här kan vi njuta av välkända och hyllade konstnärers verk i Englands första permanenta skulpturpark. Här finns verk av Henry Moore, som i likhet med Barbara Hepworth var född i Yorkshire. Båda dessa gallerier har mottagit pris för Årets Museum.

Vi åker sedan tillbaka till hotellet och har lite egen tid innan vi äter middag tillsammans på hotellet.

Onsdag 23 juni          Saltaire & hemresa

Efter frukost checkar vi ut från hotellet och vår buss tar oss till Manchester Airport för resan hem. På vägen stannar vi i staden Saltaire i Bradford, en gång hjärtat i det viktorianska industriella Yorkshire. Här byggde Titus Salt den största textilfabriken av sin tid och skapande ett mönstersamhälle för arbetarna med kapell, sjukhus, bibliotek, idrottsanläggning och parker, men dock ingen toalett! Med nedgången av ylle- och textilindustrin förvandlades Saltaire till ett centrum med konstutställningar, konserter och en uppsjö av små företag som säljer böcker, hantverk och antikviteter. Mönstersamhället Saltaire är sedan 2001 på Världsarvslistan.  Alla intar lunch på egen hand på Salts Mill.

Efter lunch beger vi oss vidare till Manchester Airport för hemresan kl 18.30. Vi landar i Stockholm/Arlanda kl 21.50.

Resefakta

Resans pris: 20 450:-

Tillägg dubbelrum för enskilt bruk: 3 105:-

Allt detta ingår:
Flyg Stockholm-Manchester t/r
5 nätter på 4* Hotel Majestic Harrogate
5 frukostbufféer
Drink och välkomstmiddag m/dryck
4 middagar m/dryck
3 luncher (dryck ej inkluderat)
Buss, inträde och transfer enligt program

Resevärd från Yorkshire, Nicholas Merchant
Reseledare från Your Next Tour

Resan publiceras 20-10-2020