ENGELSKA HUS OCH TRÄDGÅRDAR I YORKSHIRE

25–29 september 2020

Englands största grevskap Yorkshire i nordöstra delen av landet med kust mot Nordsjön har mycket att erbjuda turisten som är intresserad av magnifika slottsliknande hus i Downton Abbey-stil och parkliknande trädgårdar. Vår utgångspunkt är den gamla kurorten Harrogate och härifrån gör vi våra dagliga utflykter i grevskapet. Vi besöker Harewood House, Temple Newsam, Fountains Abbey, Sutton-in-the-Forest och Newby Hall samt staden York med den majestätiska katedralen och historiska centrum. Vi bor på ståtliga Majestic Hotel Harrogate. Vi kommer uppleva en opera eller konsert, programmet är inte än satt.

Vår eminente värd i Yorkshire är Nicholas Merchant, välbekant för tidigare Your Next Tours resenärer. Reseledare är Johan Molander.

Fredag 25 september ARLANDA- MANCHESTER/ HARROGATE

Vi flyger till Manchester (på förmiddagen) från Arlanda och möts av vår engelsktalande guide Nicholas Merchant som är expert på ”country life”, Gårdar och Herresäten, antikviteter, musik och opera. Med vår reserverade buss färdas vi österut mot Yorkshireslättens jordbrukslandskap och kurorten Harrogate där vi checkar in på flotta Majestic Hotel. Efter incheckning serveras afternoon tea i hotellets salong, sandwiches, scones och diverse bakverk.
Senare på eftermiddagen samlas vi för en välkomstdrink och då kommer vår värd Nicholas berätta om 1700-talets mest kända möbelsnickare Thomas Chippendale vars verk vi kommer skåda under besöket i Yorkshire.
På kvällen äter vi välkomstmiddag i hotellets restaurang.

Lördag 26 september HAREWOOD HOUSE/TEMPLE NEWSAM

Stor engelsk frukost serveras. Vi tar vår buss till Harewood House, greven av Harewoods familjegods som fortfarande är i privat ägo. Huset är ett av Yorkshires ståtligaste 1700-tals hus och inredningen är gjord av Robert Adam, som ansågs vara den bäste inredningsarkitekten i sin generation. Möblerna är gjorda av Thomas Chippendale och trädgården är anlagd av Capability Brown. Vi får en privat guidad tur genom husets salar. Lunch intas i Staple Blocks. Senare på eftermiddagen avgår bussen till Temple Newsam i Leeds. Huset byggdes på 1600-talet, är numera ett museum och har den största samlingen av dekorativ konst i Nordengland – silver, möbler, porslin och tavlor. Huset har många historiska referenser som Lord Darnely och Maria Stuart samt Lord Halifax, vicekung av Indien. Efter besöket åker vi tillbaka till hotellet i Harrogate.
Resten av eftermiddagen och kvällen tillbringas på egen hand.

Söndag 27 september FOUNTAIN ABBEY OCH NEWBY HALL

Efter frukost tar vår buss oss till Fountain Abbey för en guidad visning. Fountain Abbey är med på listan över världskulturarv och är unik i sitt slag. Här knyts historiska trådar: mitt i 1700-talsträdgården finns lämningar av ett
1100-talskloster som blev lämnat tomt då kung Henrik VIII bröt med påven i Rom på 1500-talet. Efter visningen äter vi härlig gemensam lunch.
Vi åker vidare till Newby Hall, ett ståtligt hus från sent 1600-tal, fortfarande i familjen Comptons ägo, och med en magnifik samling föremål införskaffade av en förfader till de nuvarande ägarna. Huset blev tillskrivet Sir Christopher Wren, arkitekten bakom St. Paulskatedralen i London. Inredningen här är också gjord av Robert Adam, möblerna av Thomas Chippendale och samlingen av antika skulpturer anses vara unik i världen. Vi utforskar de prisbelönade Newbys trädgårdar, anlagda av Mr Comptons farfar på 1930-talet. Mest kända och beundrade är de dubbla rabatterna med perenna växter, som sträcker sig 200 meter från huset till floden Ure. På sidorna finns ett flertal ”uterum”, som vart och ett har sitt eget blomstertema.
Vi åker tillbaka till hotellet där resten av eftermiddag och kvällen är fri för egna upplevelser.

Måndag 28 september YORK OCH SUTTON-IN-THE-FOREST

Vi börjar som vanligt dagen med stor engelsk frukost och åker sedan till York, vars stadsmur dateras från år 71 e.Kr. Vårt besök i staden inkluderar Treasure’s House nära katedralen. Katedralens skattmästare hade ett viktigt arbete och fick därför bo i ett vackert hus. Den förste skattmästaren flyttade in runt år 1100 och sedan dess har huset, genom olika epoker och variationer, varit bebott. Senast av Frank Green som köpte huset 1896, renoverade det och fyllde det med sin egen samling av engelska möbler, keramik och tyger. Trädgården utanför har vunnit guldpriset Yorkshire in Bloom fem år i rad. Efter besöket kan ni utforska York och passa på att äta lunch någonstans i staden.
Efter lunch åker vi vidare till Sutton-in-the-Forest. Detta 1700-tals hus, vars försynta exteriör inte avslöjar storheten inuti, är i familjen Sheffields ägo. Huset har vackra italienska stuckaturer och fina möbler från familjens tidigare prominenta hus, Normanby Park. Familjen ägde tidigare det som senare skulle bli Buckingham Palace. Trädgården är ljuvlig och vår guidade visning tar oss dit där vi också intar afternoon tea.
Vi åker tillbaka till hotellet. Vår sista kväll spenderar vi tillsammans med gemensam middag där vi knyter ihop alla våra upplevelser med Nicholas Merchant.

Tisdag 29 september HEMRESA

Efter frukost checkar vi ut från hotellet och vår buss tar oss  till Manchester Airport för resan hem.

Resefakta

Resans pris: 20 665:-

Tillägg dubbelrum för enskilt bruk: 2 995:-

Allt detta ingår:
Flyg Stockholm-Manchester t/r
4 nätter på 4* Hotel Majestic Harrogate
4 frukostbufféer
2 middagar m/dryck
2 luncher m/dryck
Cream Tea på Sutton Park
Buss, inträde och transfer enligt program
Biljett till konsert/opera enligt program
Resevärd från Yorkshire
Reseledare från Your Next Tour.