CHICAGO-STEMME-MUTI
21-28 FEBRUARI 2019

Vi har tagit fram en riktig höjdarresa till den spännande staden CHICAGO.
Ta chansen och upplev staden, Nina Stemme, Riccardo Muti, Chicago Symphony Orchestra och mycket mer under en vecka!
Vi kommer att upptäcka denna spännande stad ihop med musikupplevelser i absolut världsklass!
Två föreställningar på Lyric Opera of Chicago. Richard Strauss mästerverk ELEKTRA med vår svenska världsstjärna NINA STEMME i titelrollen och vi kommer även att njuta av Verdis mycket uppskattade LA TRAVIATA.
Dessutom har vi en konsert i absolut världsklass att se fram emot. Mozarts Requiem med en av världens högst ansedda symfoniorkestrar CHICAGO SYMPHONY OCHESTRA under ledning av världsdirigenten och tillika chefsdirigenten för CSO, RICCARDO MUTI.
Vi bor centralt i downtown på förstklassigt hotell.
Reseledare: Lisa Linder

Hård, kall och skimrande som en pärla ligger Chicago vid Michigansjöns strand och kan skryta med att ha uppfunnit skyskrapan och att många kända (och ökända personer) har fötts, dött eller bott i staden. Chicago är en ung stad, byggd efter den stora branden 1871, då stadskärnan ödelades. Det är på många sätt den mest amerikanska av Nordamerikas alla städer, en kaxig och jazzig stad, som har mycket att erbjuda under sin hårda yta.
1910 räknades den som Sveriges andra stad. Här bodde 100 000 utvandrade svenskar, många skickliga hantverkare och vid sekelskiftet hade en fjärdedel av alla hus byggts av svenska arkitekter och byggmästare. Västgöten Andrew Landquist var byggherren bakom en av Chicagos första skyskrapor, Monon Building, byggd 1891 och sedan länge borta.
I Chicago föddes författaren Ernest Hemingway och svenskättade filmstjärnan Gloria Swanson. Gangstern Al Capone bedrev sin kriminella verksamhet i Chicago från 1919.

Torsdag 21 februari UTRESA

Vi flyger med SAS direktflyg från Arlanda till Chicagos O’Hare-flygplats. Vi hämtas av buss och åker till downtown Chicago där vi checkar in på vårt förstklassiga hotell. Efter att vi har installerat oss i våra bekväma rum samlas vi för en välkomstdrink och lite information om de kommande dagarna.

Fredag 22 februari CHICAGO RIVER

Frukostbuffé på hotellet. Rejält påklädda ger oss därefter ut på en båtfärd uppför Chicago River. The Chicago Architectural Foundation anordnar denna mycket uppskattade båttur, som guidar oss runt bland Chicagos många världsberömda arkitektoniska verk. I Chicago föddes skyskrapan och här verkade arkitektkändisar som Frank Lloyd Wright och Mies van der Rohe. Efter båtfärden äter vi en gemensam lunch på trevlig restaurang. Eftermiddagen kan användas till egna strövtåg och kanske lite shopping längs Michigan Avenue, kallad Magnificent Mile. På ett koncentrerat område hittar man alla de fina galleriorna, Nordstrom’s, Lord & Taylor, Carson Pirie Scott och Chicagos mest kända varuhus, som förr hette Marshall Field & Co, men numera är uppköpt av Macy’s.
På kvällen går vi gemensamt den korta promenaden från hotellet till Lyric Opera of Chicago där vi ska få uppleva R. Strauss mästerverk ELEKTRA med vår svenska världsstjärna Nina Stemme i titelrollen och det är Stemmes första produktion på Chicago operan.

Lördag 23 februari CHICAGO

Efter frukost börjar vi dagen med en uppfriskande guidad vandringstur i Millennium Park då vi får veta mer om Chicagos historiska byggnader, som man senare kan utforska på egen hand. Vi får bland annat höra om The Rookery, byggd 1888 med ett moriskt yttre och ett inre som har restaurerats av den store arkitekten Frank Lloyd Wright, och Chicago Board of Trade Building, en Art Deco-dröm från 1930, där den gigantiska spannmålsbörsen är inhyst. På eftermiddagen görs en utflykt till Andersonville där man kan släktforska vid Swedish-American Museum och se en utställning om de svenska invandrarna.

På kvällen är det dags att få njuta av en symfoniorkester i yppersta världsklass, Chicago Symphony Orchestra under ledning av världsdirigenten och tillika deras chefsdirigent Riccardo Muti framför Mozarts Requiem.
Benedetta Torre sopran, Sara Mingardo alt, Saimir Pirgu tenor, Mika Kares bas

Söndag 24 februari

Frukostbuffé på hotellet. Förmiddagen är fri för egna aktiviteter fram till eftermiddagens föreställning. En promenad runt Michigansjöns bukt kan rekommenderas om vädret tillåter. Här joggar Chicagoborna flitigt och härifrån har man en förträfflig utsikt över Chicagos häftiga ”skyline”.
På eftermiddagen
återvänder vi till Lyric Opera of Chicago och njuter av Verdis mycket uppskattade La Traviata. Föreställningsstart kl. 14:00.
Efter föreställningen äter vi en gemensam trevlig tidig middag i närheten av operan och kanske reflektera och prata om de musikupplevelser vi varit med om. Resten av kvällen är fri att disponera på valfritt sätt.

Måndag 25 februari

Frukostbuffé på hotellet. Därefter tar vi oss till Auditorium Theatre för att få en guidad visning av denna fantastiska byggnad och historia.
Efter det är resten av dagen fri att disponera på valfritt sätt.
Har man inte fått nog av Chicagos fantastiska arkitektur och spännande historia kan man ta Architectural Foundations intressanta busstur. Turen inkluderar the Loop, Hyde Park, Guldkusten och flera historiska områden. Man stannar och tittar närmare på Mies van der Rohes campus på Illinois Institute of Technology och Robie House, som ritades av Frank Lloyd Wright.

Tisdag 26 februari

Efter frukost hämtas vi av en kolsvart buss och två äkta ”Chicago-gangstrar” som tar oss med på en två timmar lång tur i Chicagos gamla ”Prohibition”-kvarter. Vi får veta allt om var Al Capone, ”Bugs” Moran och grabbarna höll hus. De mer finkulturellt inriktade kan senare tillbringa dagen på Chicago Art Institute, ett imponerande konstmuseum med 300 000 verk och dessutom en stor konstskola. Samlingarna innehåller alla de stora amerikanska konstnärerna som Winslow Homer, John Singer Sargent, James McNeill Whistler, Georgia O’Keeffe, Edward Hopper och många, många andra, t ex Carl Milles. Museet ligger vid Michigan Ave. och innehåller också flera bra restauranger och kafeer.
På kvällen träffas vi för en gemensam avskedsmiddag.

Onsdag 27 februari HEMRESA

Tillfälle till sista-minuten-shopping, museibesök och lunch på egen hand. Utcheckning från hotellet kl. 12.00. Kl. 13.00 hämtar vår buss vid hotellet för transfer till flygplatsen O’Hare. Återfärd med SAS direkt till Stockholm.

Torsdag 28 februari ANKOMST

På morgonen är vi åter på Arlanda.

RESEFAKTA

CHICAGO 21-28 FEBRURI 2019

Pris per person i dubbelrum: 29 950:-
Enkelrumstillägg: 6 500:-
I priset ingår:
– Flygresa t/r Arlanda – Chicago (flyg från Göteborg/Köpenhamn enligt särskild överenskommelse)
– Transfer till och från flygplatsen i Chicago
– 6 nätter på förstklassigt hotell
– 6 frukostbufféer, 3 måltider inklusive måltidsdrycker.
– Utflykter enl. program, 2 operabiljetter på parkett till Lyric Opera of Chicago, 1 konsertbiljett på parkett till CSO
– Reseledning från Your Next Tour