VENEDIG

VÅR I VENEDIG: VÄRLDENS MEST ROMANTISKA STAD

OPERA PÅ OPERAHUSET LA FENICE, KAMMARKONSERT

BESÖK PÅ VÄRLDENS VACKRASTE TEATER;

TEATRO OLIMPICO I VICENZA 13 – 17 APRIL 2018

 

Ingen stad i hela världen kan liknas vid Venedig. Egentligen är det ett under att den finns kvar. Venedig lever med sitt vatten; omringad av vatten och indelad i kanaler. Det låter nästintill som en saga när man hör beskrivningar av Venedig, att kanalerna fungerar som gator, som mötesplats, som transportväg och inte minst - som arena för romantik i de långsamt glidande gondolerna. Vi får vara med om Puccinis MADAMA BUTTERFLY på Venedigs berömda operahus La Fenice, och vi ska också besöka den enastående Teatro Olimpico i Vicenza, en 1500-talsteater som är helt unik och oerhört vacker. Dessutom hör vi en kammarkonsert med verk av Vivaldi och Tartini. INTERPRETI VENEZIANI spelar. Stadsrundtur och måltider ingår.Reseledare Pia Schröder.

FREDAG 13 APRIL SVERIGE – VENEDIG

 

Flyg från Stockholm/Göteborg/Köpenhamn till Venedig. Med egen båt direkt från flygplatsen till centrala Venedig och under färden över anslutningsbron ser vi dess fascinerande siluett innan vi når vårt förstklassiga Hotel Bonvecchiati, som ligger nära San Marco. Välkomstmiddag på kvällen.

LÖRDAG 14 APRIL VENEDIG

Efter frukostbuffén är det dags att utforska Venedig. Denna fascinerande stad, som är byggd på 18 öar, har med sina kanaler och vattenvägar, historiska byggnader och med sitt rika folkliv förtrollat sedan urminnes tider. På förmiddagen gör vi en stadspromenad med engelsktalande guide. Vi börjar på Markusplatsen, som Napoleon kallade världens vackraste balsal, och studerar den fantastiska Basilika St. Marco med sin blandning av västerländsk och österländsk arkitektur. Här förvaras relikerna av St. Marcus som smugglades ut från Alexandria på 600-talet. Hela kyrkan är inredd med sagolika guldmosaiker på väggarna och kupolerna. Efter vår stadspromenad får vi äta en välbehövlig lunch tillsammans. Eftermiddagen är fri tills vi gemensamt beger oss till operan.

 

Operahuset La Fenice – Fenix - byggdes 1792 som en av många privatägda teatrar i Venedig. 1836 eldhärjades teatern invändigt och 1996 förstördes teatern helt och hållet av ytterligare en brand. I dag är operahuset helt rekonstruerat till sin forna glans och har återuppstått som en äkta fågel Fenix. Vi njuter av Giacomo Puccinis opera tragiska och älskade opera MADAMA BUTTERFLY , där titelrollen sjungs av den underbart musikaliska sopranen Vittoria Yeo. Som hennes älskade Pinkerton hör vi tenoren Azer Zada och dirigenten Manlio Benzi leder denna produktion som skapades till Biennalen 2013.


SÖNDAG 15 APRIL VENEDIG

Frukostbuffé på hotellet. Hela dagen är fri att upptäcka Venedig på egen hand.

Passa på att besöka marknaden vid Rialtobron och kanske något av Venedigs många museer. Dogepalatset är överdådigt, och Guggenheimmuseet lockar säkert också med sin rika samling av 1900-talskonst. Accademia visar det bästa av den äldre venetianska konsten, och i palatset Ca' Rezzonico kan man se minnen från Venedigs 1700-tal. Det intressanta Museo Correr vid Markusplatsen är ett f.d. kungligt slott från den tid när den venetianska republiken slutligen föll för Napoleon, som upprättade ett kortvarigt italienskt kungarike. Affärerna erbjuder förstås också många frestelser, mode och lyx. Venetianska spetsar är berömda, liksom karnevalsmasker som kan vara billiga turistsouvenirer eller konstfullt utformade i gammal konsthantverkstradition sedan 1700-talet. Venetianskt glas finns överallt, i sin klassiska praktfulla form eller som modernistiska skapelser. Venedig har sin variant av ”tapas”, cichetti, som lokalbefolkningen gärna intar med ett glas vin på barerna runt om i staden.

 

På kvällen återsamlas vi för att höra en konsert med INTERPRETI VENEZIANI och musik av Vivaldi och Tartini i barockkyrkan San Vidal.

MÅNDAG 16 APRIL VICENZA OCH TEATRO OLIMPICO

 

Efter frukost åker vi båt till fastlandet för att bege oss till staden Vicenza och världskulturarvet Teatro Olimpico. Denna helt unika och mycket vackra teater ritades av den berömda arkitekten Andrea Palladio 1580 för stadens olympiska akademi, men han fick inte leva för att se sin skapelse färdigbyggd. Teatern byggdes i en slags klassisk grekisk stil, men var på sin tid också supermodern med färdiga perspektiviska konstruktioner som ger illusionen av ett oändligt djup. Vi äter lunch i Vicenza innan vi återvänder med buss och sedan båt till vårt hotell. Kvällen är därefter fri.

TISDAG 17 APRIL HEMRESA

 

Efter frukost checkar vi ut från hotellet och tar oss med båten över lagunen till flygplatsen för hemresa.

Resefakta:

Pris per person i dubbelrum:21.450:-

 

Enkelrumstillägg:5.200:- (priset gället dubbelrum för enskilt bruk)

 

Flyg Arlanda/Kastrup – Venedig t/r. Transfer till och från flygplatsen i Venedig. 4 nätter på Hotel Bonvecchiati **** i Venedig, 4 frukostbufféer, 3 måltider inklusive måltidsdrycker. Utflykter enl. program, 1 operabiljett på parkett på La Fenice, och en konsertbiljett i San Vidal.

Resan publicerad 2017-09-26