Operafestdagar i Berlin!

FULLMATAD OPERA- OCH KONSERTRESA TILL BERLIN

14 - 20 FEBRUARI 2018

 

BERLIN ÄR ALLTID BERLIN!

6 NÄTTER PÅ VÅRT UNDERBARA HOTEL GRAND WESTIN

Vad kan bättre förgylla februari bättre än en operaresa till Tysklands huvudstad Berlin? Överallt möts gammalt och nytt i staden som kan ståta med konstmuseer i världsklass.

Vi besöker det nyrenoverade Staatsoper och njuter av Verdi's gripande La Traviata. I titelrollen hör vi Elsa Dreisig, som vann Placido Domingos Operalia-pris för 2016.

Deutsche Oper ges Verdi's dramatiska opera Trubaduren med bland andra sopranen Maria Agresta och tenoren Murat Karahan.

Vi ska också uppleva Berlins klassiska Konserthaus och en konsert med Arvo Pärt 's suggestiva musik, bland annat hans Te Deum och hans ”Como cierva sedienta” med den underbara sopranen Sandrine Piau. Konserthusorkestern och Berlins radiokör leds av dirigenten Iván Fischer.

 

Vi besöker staden Potsdam med Cecilienhof där Potsdamkonferensen hölls 1945 med Stalin, Truman och Churchill som deltagare. Naturligtvis ser vi också den vackra rokokoskapelsen Sanssouci, Fredrik den stores sommarresidens.

Vi bor bra på Grand Westin på historiska Friedrichstrasse.

Reseledare: Tomas Svendén

 

Onsdag 14 februari STOCKHOLM – BERLIN

Avresa med flyg Stockholm till Berlin. Buss väntar för färd till centrum och vårt centralt belägna förstklassiga hotell. Resten av eftermiddagen är fri. I närheten finns en mängd lockande butiker, till exempel Gallerie Lafayette. Välkomstmiddag på hotellet.

 

Torsdag 15 februari BERLIN

Frukostbuffé på hotellet, och sedan gör vi en stadsrundtur i buss med vår svensktalande guide.

Här ser vi ett Berlin i förvandling. Vi färdas på stadens båda paradgator, Unter den Linden och Kurfürstendamm, passerar Brandenburger Tor och det nya Riksdagshuset och det mest kända monumentet, Gedächtniskirche. Stadens domkyrka är belägen vid Museum-Insel med sina 5 stora museer. Under färden ser vi även två minnesmonument, det över Berlinmuren respektive det suggestiva Förintelsemonumentet i form av en labyrint.

 

Efter lunch är eftermiddagen ledig innan föreställningen kl. 19.30 av Trubaduren på Deutsche Oper, dit vi tar oss med buss från hotellet. Giuseppe Verdi var under hela sin kompositionsgärning intresserad av hur ödets växlingar påverkar människan. I den spanska sagan om Trubaduren ställs rollerna inför de mest bisarra och tragiska val, och musiken är bland Verdi's mest slagkraftiga och älskade med körer och fantastiska arior. Fyra stora och vokalt krävande roller tävlar om vår musikaliska uppmärksamhet, och det hela leds av dirigenten Giacomo Sagripanti. Förutom de redan nämnda solisterna hör vi också mezzosopranen Judit Kutasi och barytonen Georg Petean. Efter föreställningen återfärd med buss till hotellet.

Fredag 16 februari BERLIN – POTSDAM

Efter frukostbuffé åker vi med vår svensktalande guide till den gamla residensstaden Potsdam . Hela staden Potsdam var präglad av hovlivet med garnisoner, hovteater, ståtliga parkanläggningar och flera slott. Vi besöker Cecilienhof och ser 1700-talsslottet Sanssouci, och vi får också en rejäl lunch innan vi återvänder för en stunds vila på hotellet.

 

På kvällen går vi den korta sträckan till konserthuset och en konsert som helt ägnas Arvo Pärt 's musik. Denne estniske tonsättare är en av de mest älskade och spelade i vår tid. Han har en helt egen stil, andlig och mystisk på samma gång. Tillsammans med sopranen Sandrine Piao, violinisten Sayako Kusaka och dirigenten Iván Fischer ger denna konsert en god bild av Pärt's skapande; i det intima formatet och det storskaliga. Konserten börjar kl. 19.00.

Lördag 17 februari BERLIN

Frukostbuffé. Ledig dag för egna strövtåg. Europas största varuhus KaDeWe på Tauentzienstrasse som är beläget nära Kurfürstendamm är alltid spännande. Här kan man med fördel inta lunch högst upp i delikatessvåningen. Berlin är även kulturcentrum med bl.a. otaliga museer och t.ex. shopping i gallerierna vid Potsdamerplats, Berlins nya centrum.

På kvällen samlas vi för att ta oss till Staatsoper och föreställningen av Giuseppe Verdi's La Traviata som börjar kl. 19.30. La Traviata, baserad på romanen Kameliadamen av A Dumas d. y., är nog Verdis mest älskade opera. Den är också en mer intim musikalisk berättelse om ett på den tiden skandalöst tema om förbjuden kärlek och skambelagd sjukdom. Verdi såg pjäsen tillsammans med sin livsledsagarinna, sångerskan Giuseppina Strepponi, i Paris, och pjäsens brännande innehåll slog an på dem båda. Den utmärkte dirigenten Massimo Zanetti leder föreställningen där vi hör, förutom det danska stjärnskottet Elsa Dreisig, även tenoren Liparit Avetysian och barytonen Alfredo Daza.

Söndag 18 februari BERLIN

Efter frukosten promenerar vi tillsammans med vår guide till Museum-Insel och det välkända Pergamonmuseet . Här finns bl.a. det berömda Pergamonaltaret, vilket restes år 180-159

f. Kr. till skyddsgudinnan Athenas ära. Där finns också den makalösa processionsgatan från Babylon med Ishtarporten i blått kakel. Efter avslutad guidevandring är resten av dagen är fri.

Måndag 19 februari BERLIN

Frukostbuffé och helledig dag för egna strövtåg.

 

Tisdag 20 februari HEMRESA

 

Efter frukostbuffé är det snart dags att åka till flygplatsen och hemfärd.

 

Pris:18.850:- Tillägg för dubbelrum för enskilt bruk:5.350:-

 

RESEFAKTA: I priset ingår: flygresa T/R Stockholm - Berlin, 6 övernattningar på Hotel Grand Westin på Friedrichstrasse, inkl. frukostbufféer, 1 middag,

2 luncher, alla måltidsdrycker. Busstransporter enl. program. Stadsrundtur och Pergamonmuseet, utfärder enligt program. Parkettbiljetter till 3 opera/konsertföreställningar. Resevärd.

 

Resan publicerad