Telefon

VERDIFESTIVALEN I PARMA MED 2 FÖRESTÄLLNINGAR

BESÖK I FIOLSTADEN CREMONA OCH STUDIUM AV PARMESANOST

18 – 23 oktober 2017

Den välrenommerade Verdifestivalen i Verdis hemtrakter presenterar i tur och ordning det ena verket efter det andra, vilket ger oss en chans att ta del av även ett mer ovanligt och överraskande verk i hans långa lista av operor. Årets festival ger sannerligen perspektiv på hans tonsättargärning. Vi har reserverat parkettplatser på den vackra Kungliga teatern i Parma, Teatro Regio, för två operakvällar. Först ut är operan GERUSALEMME , en omarbetning av Verdis I Lombardi alla prima crociata som Verdi bearbetade för Parisoperan. Vi ser också Verdis sista opera FALSTAFF , och där var han sannerligen på sitt muntraste humör. Vi besöker också en småskalig tillverkare av PARMESANOST och det nya och moderna VIOLINMUSEET i Stradivarius' stad Cremona. Museet presenterar på ett åskådligt sätt dessa fascinerande instrument och deras historia och tillverkningsprocess. Och vi måste naturligtvis göra en ”pilgrimsfärd” till Verdis födelsetrakt, och vi besöker bland annat det enkla födelsehuset i LE RONCOLE och hans vackra hem SANT'AGATA I BUSSETO .

Vi bor på eleganta Starhotel du Parc i Parma. Parma ligger i det ”feta” landskapet Emilia-Romagna och där tillverkas 2 världsberömda livsmedel; Parmaskinkan och Parmesanosten, som bägge är namnskyddade. I nationalmuseet Palazzo Pilotta finns bl.a. ett av Leonardo da Vincis vackraste verk, la Scapiliata. Glauco Lombardi-museet i Parma samlar på minnen från Napoleons andra hustru Marie Luise Bonaparte's tid och är väl värt ett besök. Och vill man vila sig från konst och gamla byggnader kan man istället gå på saluhallen i denna matglada stad.

Reseledare hovsångerskan Lena Nordin .

 

Onsdag 18 okt STOCKHOLM - PARMA

Flyg från Stockholm till Milano. Vi ankommer till Parma med buss på eftermiddagen och kan checka in i lugn och ro och kanske gå en egen promenad. På kvällen återsamlas vi kl. 19 i hotellfoajén för att avnjuta välkomstmiddagen i hotellets restaurang.

Torsdag 19 okt LE RONCOLE, VERDI-MUSEERNA I BUSSETO OCH VERDIS HEM SANT' AGATA

På denna fullmatade heldagsutflykt besöker vi både VERDIS FÖDELSEHUS i LE RONCOLE och SANT' AGATA ; det vackra och gedigna hem utanför Busseto som Verdi skapade åt sig och livsföljeslagaren Giuseppina Strepponi. Bottenvåningen där står exakt som det lämnades när Verdi dog, medan övre delen är privat och bebos av släktingar till Verdi på kusinsidan. Vi får också lunch i Busseto, och sedan ska vi besöka både MUSEO PALLAVICINO och CASA BAREZZI . Det förstnämnda är det nationella Verdimuseet, inrymt i ett slott med medeltida anor. Casa Barezzi tillhörde Verdis älskade svärfar och vän, och även där har man samlat minnen från Verdis ungdom och hans första hustru Margherita.

Fredag 20 okt PARMA

Efter frukost samlas vi kl. 10 i hotellets foajé för en GUIDAD PROMENAD i Parmas centrum. Vi besöker bl.a. det märkliga dopkapellet. Parma ingick i det av Österrike dominerade området under Verdis tid, något som grundlade Verdis starka politiska frihetstanke som märks i många av hans operor. Hertigpalatset huserade både representanter ur den berömda familjen Farnese, Napoleons syster Pauline, och efter Wienkongressen tog Napoleons andra hustru, den österrikiska kejsardottern Marie Luise över regerandet. Marie Luise, i Parma kallad Maria Luigia, har lämnat starka och positiva minnen efter sig i staden. Hennes många kärlekshistorier sätter fantasin i rörelse, men hon är också ihågkommen som en av de milda regenterna i den österrikiska kejsarfamiljen. Efter promenaden ca 12.30 blir det lunch och då passar Lena på att ge en liten introduktion till kvällens opera. Efter lunch fri tid för egna upptäckter fram till kvällen då vi går gemensamt till föreställningen på Kungliga Teatern - Teatro Regio - och Verdis grandiosa GERUSALEMME, som på svenska heter Jerusalem. I denna opera om korståget med sina vackra körer kunde Verdis samtid inte undgå att förstå Verdis vision om ett fritt Italien, samtidigt som Verdi undvek alltför stora ingrepp från censuren.

Lördag 21 okt PARMESANOSTENS HEMLIGHETER – OCH VIOLINENS!

Det här blir verkligen en heldagsutflykt! Vi frukosterar ganska tidigt för att kunna vara med om ystningen hos en småskalig producent av den goda parmesanosten. PARMESANOST bara får säljas under detta namn om den tillverkas i närheten av Parma. Inte att beblandas med den snarlika Grana Padano således! Vi får smaka följa ”ostfamiljens” hantverksmässiga process som startar på morgonen med den färska mjölken. Sedan blir det tillfälle att köpa några ätbara souvenirer; viner, charkuterier eller viner kanske smakar? Vi får naturligtvis köpa med oss av gårdens produkter, och innan vi far vidare ska vi också äta lunch och provsmaka osten i denna lilla by.

Sedan är det dags att bege sig till den vackra staden CREMONA för en rejäl lektion i fiolbygge på det berömda violinmuseet. Cremona hade redan tidigt en hantverkstradition med skickliga lut-byggare som sedan gav upphov till den stora boomen med de nya fiolinstrumenten i slutet på 1500-talet. Det italienska ordet ”liutista” används fortfarande för att beteckna en fiolbyggare, och staden är full av skyltar till de olika små verkstäderna. En fiolbyggare som inte någon gång studerat i Cremona räknas inte! På det stora violinmuseet har hela utrustningen från Stradivarius' verkstad samlats, och då förstår man med de olika verktygens hjälp vilket konsthantverk det är, för att inte säga konst, att bygga en välklingande fiol! Efter hemkomst till hotellet vilar vi lite, och äter sedan kvällsmat tillsammans på en trevlig restaurang.

Söndag 22 okt FALSTAFF

Förmiddagen är fri och vi återsamlas i hotellets foajé för gemensam promenad till föreställningen av FALSTAFF på Teatro Regio. Föreställningen börjar kl. 15, men innan dess ska vi också få en aperitivo med goda tilltugg på teatern för att komma i stämning. Operan Falstaff bygger förstås på Shakespeare's komedi Muntra fruarna i Windsor, där den uppblåste förföraren får sina fiskar varma. Efter det lyckliga slutet äter vi en trevlig avskedsmiddag tillsammans.

Måndag 23 okt HEMRESA

Vi har tid att njuta lite av Parma på egen hand denna sista dag. Bussen avgår från hotellet på mitt på eftermiddagen för transport till flygplatsen.

Pris per person i dubbelrum kronor 23.550:-

Enkelrumstillägg kronor 3.500:-

Allt detta ingår: flyg Stockholm – Milano samt flygtransfers, 2 operabiljetter, 5 övernattningar i 4-stjärniga Star Hotels du Parc centralt beläget i Parma, utflykter enligt program, 3 luncher, 3 middagar, 1 aperitif med tilltugg, alla måltidsdrycker, engelsktalande guide i Parma, museiinträden. Resan publicerad 2017-03-16

>> ResevillkorSkriv ut | Boka direkt