Telefon

I Martin Luthers fotspår

Vi gör en resa till dom viktigaste platserna i reformatorn Martin Luthers liv. Vi börjar i Berlin, för att snabbt ta oss till Wittenberg, där Martin Luther verkade under en lång tid. I Eisleben föddes Martin Luther. Leipzig, en viktig plats där Martin Luther predikade, vidare gör vi ett kort besök i ”Svenska Lützen”. Erfurt var Martin Luthers andliga hem och vår sista anhalt blir Eisenach och den praktfulla borgen Wartburg.

Programmet:

Stockholm/Berlin
Dag 1. Avresa med flyg till Berlin. Buss väntar för med svensktalande guide för kombinerad transfer och stadsrundtur som slutar vid vårt centrat belägna hotell. Vi ser ett Berlin i förvandling. Vi färdas på stadens båda paradgator, Unter den Linden och Kurfürstendamm, passerar Brandenburger Tor och det nya Riksdagshuset och det mest kända monumentet, Gedächtniskirche. Stadens domkyrka är belägen vid Museums-insel. På denna ö, omgiven av floden Spree, finner vi bl.a. Berlins kanske dyrbaraste konstskatt, Pergamonfrisen, vilken givit namn åt Pergamonmuseet, där vi också finner den berömda processionsgatan från Babylon med Ishtarporten i bl.a. blått kakel.

Incheckning på hotellet och eftermiddagen är fri, kanske för ett besök på något konstmuseum eller shopping. I närheten av hotellet ligger en mängd lockande butiker samt Europas största varuhus, KaDeWe. Till kvällen samlas vi för gemensam välkomstmiddag.

Berlin/Wittenberg
Dag 2. Efter frukost kör vi med vår bekväma buss söder ut mot Lutherstaden Wittenberg vid floden Elbes strand. Här levde och undervisade Martin Luther i 36 år. Vi börjar vårt besök i Wittenberg med att se Slottskyrkan från 1497, den så kallade Tes-kyrkan där Martin Luther 1517 spikade upp sina 95 teser. Det var också här han motsatte sig handeln med avlatsbrev som anfördes av prästerskapet och satte igång reformationen. Vi får dessutom se Martin Luthers och Philip Melanchthons gravmonument. Philip Melanchthon var Luthers närmsta bundsförvant under reformationen.

Incheckning på hotellet som är beläget nära centrum.

Efter lunch på egen hand, promenerar vi genom Wittenbergs stadskärna där vi bl.a. ser vi Rådhuset, Mariakyrkan, Cranachhaus och medeltida byggnader med anor från 14- och 1500-talet. I Mariakyrkan gifte sig Martin Luther med Katharina von Bora. Där finns också ett magnifikt altare från 1547 av konstnärerna far och son Cranach. Middag på hotellet.

Wittenberg/Eisleben/Leipzig
Dag 3. Efter frukostbuffé besöker vi Luther Halle där Martin Luther bodde med sin familj. Här visas ett stort antal dokument om rör reformationen och Luthers översättning av Bibeln.

Tillfälle till lunch med ortens specialiteter.

Färden går vidare med vår bekväma buss till Eisleben, Martin Luthers födelsestad. Luther återvände hit, levde och predikade här de tre sista veckorna av sitt liv.

Vi besöker Luthers födelsehem och St. Andreaskyrkan där han döptes. Efter en kort färd är vi framme i Leipzig, dagens resmål. Incheckning på hotellet som är beläget i stadens centrum. Middag på hotellet.

Leipzig
Dag 4. Efter frukostbuffé genomför vi en stadsrundtur med buss och svensktalande guide. Leipzig fick stadsprivilegier 1165 och är en av Tysklands ledande handelsstäder dessutom ett centrum för kultur och utbildning med ett universitet från 1409. Staden är också berömd för sin handelsmässa.

Vi besöker den berömda St. Thomaskyrkan från 1400-talet där Luther predikade och där Johann Sebastian Bach arbetade som kantor och var stadens musikdirektor i 25 år.

Tillfälle finns också att besöka den gotiska St. Nikolaskyrkan vars äldsta delar av norrtornet härrör från 1100-talet. Möjlighet till lunch på någon av stadens många värdshus. Resten av eftermiddagen fri för att på egen hand upptäcka staden. Gemensam middag på hotellet.

Leipzig/Lützen/Erfurt 
Dag 5. Efter frukostbuffé går färden till ”Svenska” Lützen med visning av minneskyrkan och museet över det historiska slaget där Gustaf II Adolf stupade. På snabba motorvägar styr vi nu mot Weimar där vi besöker Goethes hem, numera museum och Franz Liszts hus, där han bl.a. komponerade dom Ungerska rapsodierna. Lunch i Weimar på egen hand. Under eftermiddagen reser vi vidare till dagens slutmål Erfurt. Incheckning och middag på hotellet. Kvällen fri för att upptäcka Erfurt på egenhand.

Erfurt/Eisenach
Dag 6. Frukostbuffé på hotellet. Med sina 110 meter och 32 hus är Krämerbryggan den längsta bebodda bryggan i Europa. Erfurt var Martin Luthers andliga hem där han studerade vid universitetet och prästvigdes i Domkyrkan 1507. Vi besöker platserna med anknytning till Luther. Vid Fischmarkt finns många trevliga restauranger för eventuell lunch. Under eftermiddagen fortsätter vi fram till Eisenach där vi stannar i 2 nätter. Incheckning och middag på hotellet.

Eisenach/Wartburg
Dag 7. Frukostbuffé på hotellet. Staden Eisenach, som ligger nedanför den mytomspunna borgen Wartburg, känd bl.a. från Richard Wagners opera Tannhäuser, spelade en viktig politisk roll under medeltiden. Här gick Martin Luther i internatskolan St. Georg från 1498 till 1501och Johann Sebastian Bach föddes här 1685. Stadspromenad, där vi bl.a. besöker Luthers hus och Johann Sebastian Bachs hus. Efter en kortare minibusstransport är vi nu utanför borgen Wartburg, här gör vi ett besök i ”Lutherstube”, här satt Martin Luther i tio månader i frivillig fångenskap och översatte Nya Testamentet. Under denna tid antog han namnet Junker Jörg. Vi ser dessutom många vackert inredda salar inte minst den berömda ”Sångarsalen”. Lunch på egen hand. Eftermiddagen fri för att upptäcka Eisenach. Gemensam middag på hotellet.

Hemresa
Dag 8. Dags att lämna ”Luthers land” och vår bekväma buss för oss till flygplatsen i Frankfurt för vidare resa hem till Sverige.

Varmt välkomna!

Pris i dubbelrum kronor 13.750:- Tillägg enkelrum kronor 1.500:-

RESEFAKTA: I priset ingår: flygresa Arlanda-Berlin, Frankfurt-Arlanda, 7 nätter med middag och frukostbuffé på hotell av hög mellanklass, alla busstransfers, stadsrundtur i Berlin, utfärder, entréer och guidningar enligt programmet, sakkunnig resevärd, reseledare. Efter anmälan utsändes bekräftelse från oss med inbetalningskort för anmälningsavgiften 2.600 kronor per person. Slutlikviden skall, efter utskick av faktura, vara oss tillhanda senast (6 veckor före avresedagen).

Skriv ut | Boka direkt